• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 03-06-2025, 21:06 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
Frugosz
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Włączanie
Autor Wiadomość
Frugosz Offline
User
**

Liczba postów: 10
Reputacja: 0
Rolleyes  Włączanie
Taki komunikat pojawia się po włączeniu kompa:
-Nie można uruchomić systemu Windows,ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony<katalog główny Windows >/system 32/hal.dll. Zainstaluj ponownie kopię tego pliku
Co mam zrobić? Jestem kompletnie zielony w tych sprawach.Jest to laptop Asus z syst.Windows Home

Proszę o odp.na kompie mam bardzo ważne rzeczy!!! Jestem zielony w te klocki więc prosze o dokładną instrukcje co i jak!!!
29-02-2008, 22:07
Odpowiedz cytując ten post
Pablo Offline
VIP

Liczba postów: 851
Reputacja: 18
RE: Włączanie
Dysponujesz płytą z Windowsa? Jeśli tak, włóż ją, zbootuj z niej i wybierz opcje naprawy systemu. Jeśli obawiasz się o pliki odpal jakąś bootowalną wersję linuxa (Knoppix) i nagraj wszystkie ważne pliki z partycji C na płyte.
01-03-2008, 8:55
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Frugosz Offline
User
**

Łatwo się mówi! Jestem mechanikiem, a nie informatykiem! Ta Windowsa na 2 płytach w oryginalnej wersji oryginalnej. Co to znaczy ,co to znaczy ,,zbotuj'' Jestem zielony w tych sprawach! Proszę dokładniej
01-03-2008, 10:44
Pablo Offline
VIP

Wchodzisz w bios, ustawisz kolejność bootowania na CD czy napęd czy jak tam będzie pisało, dajesz zamknij i zapisz, komp sie resetuje wkładasz płyte i Windows sie bootujeGrin

P.S. Ja będe Mechatronikiem:P
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2008, 11:59 przez Pablo.)
01-03-2008, 11:53
Frugosz Offline
User
**

Dziękuje zaraz zobaczę ! A mam włożyć CD 1 czy CD 2! Zaczne od CD1
01-03-2008, 14:04
Frugosz Offline
User
**

jestem w biosie i... klikam w Boot
Mam
-Boot Setings Configuration
-Boot Device Drives
- CD/DVD
Onboard Lan Boot Rom Enabled
klikam w- CD/DVD i nic sie nie dzieje
01-03-2008, 14:29
Pablo Offline
VIP

CD/DVD ma być wybrane jako pierwsze - bootowanie w 1 kolejności. potem zapisujesz zmiany i zamykasz - komputer zam się zresetuje. Wkładasz płytę z windowsa i jeśli mineło już bootowanie resetujesz komputer, który powinien Ci wyświetlić komunikat że aby włączyć tą płytę masz nacisnąć dowolny klawisz.
01-03-2008, 15:10
Frugosz Offline
User
**

Zrobiłem tak jak mówiłeś i zainstalowała się jedna CD 1, a co z CD 2? Komputer zainstalował tę płyte i jak włączyłem kompa to wszystkie moje rzeczy które miałem na dysku zniknęły ! System pewnie sformatował dysk! Ale czy system Windows został prawidłowo zainstalowany? Co z CD 2? Pablo, jak chciałem sformatować dysk i zainstalować wszystko od nowa, to nie da rady !!! Czy mogę odzyskać to co miałem na dyskach? Proszę Cię o odp, bo widzisz, że jestem zielony w tych sprawach! Myslałem że jak włoże płyte z windowsem to wszystko samo się zainstaluje tak jak zawsze, a tam nic...żadnej reakcji ! Może pomieszałem coś w Biosie? Proszę o pomoc!!! Jak bios ma być ustawiony?

Jeżeli mam laptopa jeszcze na gwarancji, to czy gwarancja uwzględnia system, czy nie? Sorki że zadaje tek dużo pytań,ale sądzę ,że to ja namieszałem w tym Biosie !!!
01-03-2008, 20:32
Pablo Offline
VIP

Odzyskać powinno się dać, są do tego specjalne programy. Instalka nie sformatowala tylko partycji na której był system domyślnie C? W biosie chodziło tylko o to, aby komputer jako pierwsze wczytywał CD a nie system który jest na dysku (chodzi o bootowanie).
Co do gwarancji na system, to nie mam pojęcia nigdy nie miałem laptopa tym bardziej z wgranym odrazu systemem. Lapka mialem raz w ręku.

Chyba nie będe umiał jakoś pomóc, sam już nie wiem co mogło by się tam stać. Ze zmienia w biosie kolejności bootowania nic nie powinno się stać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2008, 21:28 przez Pablo.)
01-03-2008, 21:07
m4r1usz Offline
Znawca

Liczba postów: 154
Reputacja: 4
Na ktorym dysku miales wazne rzeczy w laptopie?
Jak byl podzielony wlogole twoj dysk?
Skad jestes? (moze ktos ma blisko i Ci real pomoze)
Jezeli nie mailes waznych danych na dysku C to mozesz normalnie zainstalowac sobie windowsa i sformatowac tylko ten dysk, a na innych to co bylo to zostanie.
02-03-2008, 13:24
Frugosz Offline
User
**

Tak był podzielony! 2 partycje. A ważne rzeczy miałem na dysku C

Prubowałem zrobić formata,ale nic...wszystko stoi w miejscu!

Prubowałem odzyska utracone pliki za pomocą programu UndeletePlus i nic! Pomocy,miałem ważne rzeczy na dysku!
02-03-2008, 13:59
m4r1usz Offline
Znawca

Jezeli by Ci sie udalo zrobic formata to raczej juz bys rzeczy z C nie odzyskal. Sprobuj wlozyc jakas plytke z linuxem livecd. Nawet w biosie moze nie bedziesz musial nic przestawiac i wtedy spod linuksa bedziesz mial dostep do dyskow na windowsie. Najlepiej Ubuntu.
Ubuntu = taki linux.
Nie mam innych pomyslow. Jezeli to Ci sie nie uda, to raczej ja juz Ci nie bede w stanie pomoc. Chyba ze chce Ci sie jechac do B-B, to zapraszam i pomoge ci Real:P
02-03-2008, 17:21
fanatic Offline
Znawca

Liczba postów: 54
co do brakującego pliku hal.dll można go skopiować w konsoli odzyskiwania windows poleceniem
expand X:\i386\hal.dl_ C:\Windows\system32\hal.dll
x= litera twojego napędu płyt

aby odzyskać dane najlepiej podłacz dysk do innego komputera i uruchom program do odzyskiwania danych.
02-03-2008, 18:54
Frugosz Offline
User
**

Chłopaki jak mam odzyskać te dane???? Jaki program muszę mieć i jak podłączyć to wszystko? Proszę o dokładne odpowiedzi ,bo mojw wiedza na temat komputerów jest słaba!!!! Byłem u kolesia u którego kupowałem kompa i powiedział mi ,że można odzyskać te dane ,ale muszę zapłacić 600zł!!!!! Chyba go poj.....!!! Proszę was o pomoc jak to odzyskać? Co mam zrobić? Ważne pliki miałem na Dysku C i tam też był windows!
Laptop jest marki ASUS!!! Proszę was o odpowiedzi dotyczące odzyskania plików!!!
Napisze jakie dostałem płytki wraz z kompem:
1.Windows xp Home Edition ten windows jest chyba specialnie do Laptopa,bo jest na płytkach napisane Recovery CD_ROM ASUStek Computer IN. To są dwie płytki! CD 1 i CD 2(jak poprzednio instalowałem tego windowsa tak jak pisał Pablo to zainstalowała się CD 1! A co z CD 2?
2. F5 Driver & Utility Ver 2.0 To jest chyba do płyty głównej? Tak? Na tej płycie jest b.dużo rzeczy do zainstalowania !Mam zainstalować to wszystko?
3.ASUS DVD Power Director Media Show
08-03-2008, 12:44
Frugosz Offline
User
**

Widzę że nikt mi nie pomoże,a szkoda! pozdro
11-03-2008, 20:35
m4r1usz Offline
Znawca

Ale dostales odpowiedz od fatanic'a.
Zrob to co napisal wyzej w poscie i powinno dzialac.
12-03-2008, 12:38
Frugosz Offline
User
**

może jest ktoś na forum kto mi pomoże? Prubowałem znów botować system i wyskakuje mi taki kom.
1.MC- DOS witch CD-Rom
2.Recover Windows XP to first partition
3.Recover Windows XP to entive HD
4.Recover Windows XP to entive HD Witch 2 partition
Co mam zrobić?
może ktoś z was mi pomoże przez gg? Co wy na to? czekam na odp! Przez gg będzie łatwiej
12-03-2008, 17:31
m4r1usz Offline
Znawca

Ja moge na skype, bedzie jeszcze szybciej. Jak mozesz to napisz mi na pw swoj login skype
12-03-2008, 22:34
Frugosz Offline
User
**

Dziękuje blupop! Ze skypem będzie problem...W laptopie miałem wbudowaną kamere i mikrofon...Ale laptop zepsuty Sad Teraz korzystam z PC A tam nie mam ani jednego,ani drugiego!!! Więc zostaje tylko gg!!! Dzięki raz jeszcze że jesteś gotów mi pomóc!!! Umówmy się na niedziele ok? Z tego względu że rzadko bywam w domu!!! Będziemy w kontakcie!!! Dzięki raz jeszczeSmile

blupop Podaje swoj nr.gg 4361382! Pogadamy w niedziele po południu ok? Jeżeli termin ci nie pasuje to oczywiście możemy go zamienić na inny dzień! pozdrawiam
13-03-2008, 10:41
FlrPro Offline
Newbie
*

Liczba postów: 1
Jeśli masz płytkę która dostałeś w komplecie z laptopem przy zakupie (mogą być dwie) nie zrobisz nic innego niż ponowne zainstalowanie windowsa z ukrytej partycji, żadne butowanie tu nie pomoże ponieważ płyta wczytuje sobie system z ukrytej partycji. Sama formatuje i buduje nowy windows w którym nie odnajdziesz starych danych ponieważ zostały usunięta poprzez format dysku. Po zainstalowaniu nowego systemu nie jest konieczne włożenie drugiej płyty, jeśli komputer o to nie prosi to nie potrzebuje nic z niej instalować. Mam nadzieje że cos wyjasniłem, jeśli nie na temat to przepraszam nie czytałem wszystkich postów Wink ? /pozdrawiam/
13-03-2008, 18:25

Skocz do: