![]() |
Włączanie - Wersja do druku +- Forum Informatyczne WebElite.pl (https://www.webelite.pl) +-- Dział: # Systemy Operacyjne (https://www.webelite.pl/forumdisplay.php?fid=8) +--- Dział: Windows (https://www.webelite.pl/forumdisplay.php?fid=31) +--- Wątek: Włączanie (/showthread.php?tid=818) |
Włączanie - Frugosz - 29-02-2008 Taki komunikat pojawia się po włączeniu kompa: -Nie można uruchomić systemu Windows,ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony<katalog główny Windows >/system 32/hal.dll. Zainstaluj ponownie kopię tego pliku Co mam zrobić? Jestem kompletnie zielony w tych sprawach.Jest to laptop Asus z syst.Windows Home Proszę o odp.na kompie mam bardzo ważne rzeczy!!! Jestem zielony w te klocki więc prosze o dokładną instrukcje co i jak!!! RE: Włączanie - Pablo - 01-03-2008 Dysponujesz płytą z Windowsa? Jeśli tak, włóż ją, zbootuj z niej i wybierz opcje naprawy systemu. Jeśli obawiasz się o pliki odpal jakąś bootowalną wersję linuxa (Knoppix) i nagraj wszystkie ważne pliki z partycji C na płyte. RE: Włączanie - Frugosz - 01-03-2008 Łatwo się mówi! Jestem mechanikiem, a nie informatykiem! Ta Windowsa na 2 płytach w oryginalnej wersji oryginalnej. Co to znaczy ,co to znaczy ,,zbotuj'' Jestem zielony w tych sprawach! Proszę dokładniej RE: Włączanie - Pablo - 01-03-2008 Wchodzisz w bios, ustawisz kolejność bootowania na CD czy napęd czy jak tam będzie pisało, dajesz zamknij i zapisz, komp sie resetuje wkładasz płyte i Windows sie bootuje ![]() P.S. Ja będe Mechatronikiem:P RE: Włączanie - Frugosz - 01-03-2008 Dziękuje zaraz zobaczę ! A mam włożyć CD 1 czy CD 2! Zaczne od CD1 RE: Włączanie - Frugosz - 01-03-2008 jestem w biosie i... klikam w Boot Mam -Boot Setings Configuration -Boot Device Drives - CD/DVD Onboard Lan Boot Rom Enabled klikam w- CD/DVD i nic sie nie dzieje RE: Włączanie - Pablo - 01-03-2008 CD/DVD ma być wybrane jako pierwsze - bootowanie w 1 kolejności. potem zapisujesz zmiany i zamykasz - komputer zam się zresetuje. Wkładasz płytę z windowsa i jeśli mineło już bootowanie resetujesz komputer, który powinien Ci wyświetlić komunikat że aby włączyć tą płytę masz nacisnąć dowolny klawisz. RE: Włączanie - Frugosz - 01-03-2008 Zrobiłem tak jak mówiłeś i zainstalowała się jedna CD 1, a co z CD 2? Komputer zainstalował tę płyte i jak włączyłem kompa to wszystkie moje rzeczy które miałem na dysku zniknęły ! System pewnie sformatował dysk! Ale czy system Windows został prawidłowo zainstalowany? Co z CD 2? Pablo, jak chciałem sformatować dysk i zainstalować wszystko od nowa, to nie da rady !!! Czy mogę odzyskać to co miałem na dyskach? Proszę Cię o odp, bo widzisz, że jestem zielony w tych sprawach! Myslałem że jak włoże płyte z windowsem to wszystko samo się zainstaluje tak jak zawsze, a tam nic...żadnej reakcji ! Może pomieszałem coś w Biosie? Proszę o pomoc!!! Jak bios ma być ustawiony? Jeżeli mam laptopa jeszcze na gwarancji, to czy gwarancja uwzględnia system, czy nie? Sorki że zadaje tek dużo pytań,ale sądzę ,że to ja namieszałem w tym Biosie !!! RE: Włączanie - Pablo - 01-03-2008 Odzyskać powinno się dać, są do tego specjalne programy. Instalka nie sformatowala tylko partycji na której był system domyślnie C? W biosie chodziło tylko o to, aby komputer jako pierwsze wczytywał CD a nie system który jest na dysku (chodzi o bootowanie). Co do gwarancji na system, to nie mam pojęcia nigdy nie miałem laptopa tym bardziej z wgranym odrazu systemem. Lapka mialem raz w ręku. Chyba nie będe umiał jakoś pomóc, sam już nie wiem co mogło by się tam stać. Ze zmienia w biosie kolejności bootowania nic nie powinno się stać. RE: Włączanie - m4r1usz - 02-03-2008 Na ktorym dysku miales wazne rzeczy w laptopie? Jak byl podzielony wlogole twoj dysk? Skad jestes? (moze ktos ma blisko i Ci real pomoze) Jezeli nie mailes waznych danych na dysku C to mozesz normalnie zainstalowac sobie windowsa i sformatowac tylko ten dysk, a na innych to co bylo to zostanie. RE: Włączanie - Frugosz - 02-03-2008 Tak był podzielony! 2 partycje. A ważne rzeczy miałem na dysku C Prubowałem zrobić formata,ale nic...wszystko stoi w miejscu! Prubowałem odzyska utracone pliki za pomocą programu UndeletePlus i nic! Pomocy,miałem ważne rzeczy na dysku! RE: Włączanie - m4r1usz - 02-03-2008 Jezeli by Ci sie udalo zrobic formata to raczej juz bys rzeczy z C nie odzyskal. Sprobuj wlozyc jakas plytke z linuxem livecd. Nawet w biosie moze nie bedziesz musial nic przestawiac i wtedy spod linuksa bedziesz mial dostep do dyskow na windowsie. Najlepiej Ubuntu. Ubuntu = taki linux. Nie mam innych pomyslow. Jezeli to Ci sie nie uda, to raczej ja juz Ci nie bede w stanie pomoc. Chyba ze chce Ci sie jechac do B-B, to zapraszam i pomoge ci Real:P RE: Włączanie - fanatic - 02-03-2008 co do brakującego pliku hal.dll można go skopiować w konsoli odzyskiwania windows poleceniem expand X:\i386\hal.dl_ C:\Windows\system32\hal.dll x= litera twojego napędu płyt aby odzyskać dane najlepiej podłacz dysk do innego komputera i uruchom program do odzyskiwania danych. RE: Włączanie - Frugosz - 08-03-2008 Chłopaki jak mam odzyskać te dane???? Jaki program muszę mieć i jak podłączyć to wszystko? Proszę o dokładne odpowiedzi ,bo mojw wiedza na temat komputerów jest słaba!!!! Byłem u kolesia u którego kupowałem kompa i powiedział mi ,że można odzyskać te dane ,ale muszę zapłacić 600zł!!!!! Chyba go poj.....!!! Proszę was o pomoc jak to odzyskać? Co mam zrobić? Ważne pliki miałem na Dysku C i tam też był windows! Laptop jest marki ASUS!!! Proszę was o odpowiedzi dotyczące odzyskania plików!!! Napisze jakie dostałem płytki wraz z kompem: 1.Windows xp Home Edition ten windows jest chyba specialnie do Laptopa,bo jest na płytkach napisane Recovery CD_ROM ASUStek Computer IN. To są dwie płytki! CD 1 i CD 2(jak poprzednio instalowałem tego windowsa tak jak pisał Pablo to zainstalowała się CD 1! A co z CD 2? 2. F5 Driver & Utility Ver 2.0 To jest chyba do płyty głównej? Tak? Na tej płycie jest b.dużo rzeczy do zainstalowania !Mam zainstalować to wszystko? 3.ASUS DVD Power Director Media Show RE: Włączanie - Frugosz - 11-03-2008 Widzę że nikt mi nie pomoże,a szkoda! pozdro RE: Włączanie - m4r1usz - 12-03-2008 Ale dostales odpowiedz od fatanic'a. Zrob to co napisal wyzej w poscie i powinno dzialac. RE: Włączanie - Frugosz - 12-03-2008 może jest ktoś na forum kto mi pomoże? Prubowałem znów botować system i wyskakuje mi taki kom. 1.MC- DOS witch CD-Rom 2.Recover Windows XP to first partition 3.Recover Windows XP to entive HD 4.Recover Windows XP to entive HD Witch 2 partition Co mam zrobić? może ktoś z was mi pomoże przez gg? Co wy na to? czekam na odp! Przez gg będzie łatwiej RE: Włączanie - m4r1usz - 12-03-2008 Ja moge na skype, bedzie jeszcze szybciej. Jak mozesz to napisz mi na pw swoj login skype RE: Włączanie - Frugosz - 13-03-2008 Dziękuje blupop! Ze skypem będzie problem...W laptopie miałem wbudowaną kamere i mikrofon...Ale laptop zepsuty ![]() ![]() blupop Podaje swoj nr.gg 4361382! Pogadamy w niedziele po południu ok? Jeżeli termin ci nie pasuje to oczywiście możemy go zamienić na inny dzień! pozdrawiam RE: Włączanie - FlrPro - 13-03-2008 Jeśli masz płytkę która dostałeś w komplecie z laptopem przy zakupie (mogą być dwie) nie zrobisz nic innego niż ponowne zainstalowanie windowsa z ukrytej partycji, żadne butowanie tu nie pomoże ponieważ płyta wczytuje sobie system z ukrytej partycji. Sama formatuje i buduje nowy windows w którym nie odnajdziesz starych danych ponieważ zostały usunięta poprzez format dysku. Po zainstalowaniu nowego systemu nie jest konieczne włożenie drugiej płyty, jeśli komputer o to nie prosi to nie potrzebuje nic z niej instalować. Mam nadzieje że cos wyjasniłem, jeśli nie na temat to przepraszam nie czytałem wszystkich postów ![]() |