• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 26-06-2025, 0:22 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
eldawido
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uprzejmi prosze o pomoc
Autor Wiadomość
eldawido Offline
Newbie
*

Liczba postów: 3
Reputacja: 0
Uprzejmi prosze o pomoc
Witam mam pytanie odnosnie zakupienia Karty graficznej, płyty głównej, procesora , pamieci ram i ewentualnie zasilacza na to wszystko moge wydac max 1500 zł

co proponujecie chciałbym azeby sprzet był przysżłosciowy choc troche zeby nie było za rok wszystko do wyrzucenia. :P
moja propozycja :
Płyta: Asus M2N lub ASus P5B lub EVgA 650i ultra
procesor: Intel C2d e4500
karte graficzna : Redeon x1950 pro powercolor
zasilacz: Corsair Vx 450w
ram: 2x1GB patriot 800mhz cl4 llk

2 propozycja:
płyta : gigabyte m57sli-s4 socket am2
procesor: AMD ATHLON 64 x 2 5200 + 2600mhz box dual core am2
karta: j.w
zasilacz j.w
ram: KINGSTON 2048 MB 2 x 1024mb 800mkz dual

zamiast np zasilacza corsair moze chieftec GPS 450 w ?

CO WY proponowalibyscie zmienic ...
co myslicie o kartach z dx10 (ale w tej granicy cenowej )
Prosze o uzasadnienie swoich wypowiedzi azeby mi lepiej z obrazowac np róznice pomiedzy ewentualnymi zmianami które zaproponowalibyscie.

co wy proponujecie :d czekam na propozycje z góry dziekuje Smile :P

jesli napisałem nie w tym miejscu co trzeba przepraszam nie widziałem bynajmiej działu "zestawy"
04-11-2007, 9:26
Odpowiedz cytując ten post
Pablo Offline
VIP

Liczba postów: 851
Reputacja: 18

Z kart graficznych znalazłem jeszcze w komputroniki w podobnej cenie [code:1]http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/PCI_Express_x16/chipset_nVidia/GeForce_8600_GTS/GeForce_8600_GTS_Palit_256MB_HDTV__DVI_PCI_E_/pelny,id,39206/[/code:1] (allegro ~492zł). DirectX 10 to przyszłość teraz pewnie większosc gier będzie pod niego wydawana.
Zasilacz proponuję OCZ StealthXStream 500W SLI 120mm
Procesor z drugiego zestawu tyle, że na jądrze Windsor (allegro ~420zł) Podobno dobre OC
Jako płytę główną proponuję ASUS M2N-X nForce 520 MCP DualDDR2-800 (Allegro ~190zł), głównie ze względu na brak środków.
Pamięci proponuję PATRIOT Signature DDR2 1 GB 800MHz (allegro ~130zł) Niestety nie udało mi się znaleść w tej kwocie 2GB (chyba że jakieś no name)
Głowy za to nie daje ale wydaje mi się iż wszystko powinno do siebie pasować. Nie warto brać gorszego zasilacza, gdyż jest on bardzo ważną częścią komputera. Proponował bym troche poczekać i dozbierać troche pieniędzy na zakup czegoś lepszego, bo gier typu Crysis to to raczej nie uciągnie. Ja kupowałem swój komputer jakieś 2 lata temu i po roku jeszcze wszystko na maxa wyciągał ale teraz postęp idzie dużo szybciej i może się okazać, że po roku będzie się dało grać ale na średnich lub minimalnych trybach.
04-11-2007, 11:53
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post
eldawido Offline
Newbie
*

Pablo napisał(a):Z kart graficznych znalazłem jeszcze w komputroniki w podobnej cenie [code:1]http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/PCI_Express_x16/chipset_nVidia/GeForce_8600_GTS/GeForce_8600_GTS_Palit_256MB_HDTV__DVI_PCI_E_/pelny,id,39206/[/code:1] (allegro ~492zł). DirectX 10 to przyszłość teraz pewnie większosc gier będzie pod niego wydawana.
Zasilacz proponuję OCZ StealthXStream 500W SLI 120mm
Procesor z drugiego zestawu tyle, że na jądrze Windsor (allegro ~420zł) Podobno dobre OC
Jako płytę główną proponuję ASUS M2N-X nForce 520 MCP DualDDR2-800 (Allegro ~190zł), głównie ze względu na brak środków.
Pamięci proponuję PATRIOT Signature DDR2 1 GB 800MHz (allegro ~130zł) Niestety nie udało mi się znaleść w tej kwocie 2GB (chyba że jakieś no name)
Głowy za to nie daje ale wydaje mi się iż wszystko powinno do siebie pasować. Nie warto brać gorszego zasilacza, gdyż jest on bardzo ważną częścią komputera. Proponował bym troche poczekać i dozbierać troche pieniędzy na zakup czegoś lepszego, bo gier typu Crysis to to raczej nie uciągnie. Ja kupowałem swój komputer jakieś 2 lata temu i po roku jeszcze wszystko na maxa wyciągał ale teraz postęp idzie dużo szybciej i może się okazać, że po roku będzie się dało grać ale na średnich lub minimalnych trybach.

dziekuje za odpowiedx.Smile

płyta główna nie dostepna .. juz ... (tak mi powiedzieli bynajmiej na giełdzie. )

zastanawiam sie nad asusem p35 ma nowy chipset i jest całkiem fajna Smile
procesor:
czyli jednak proponujesz na AMDku ? JAk z wydajnoscia ? AMD vs INTEL: ?

AMD ATHLON 64 x 2 5200 + 2600mhz box dual core am2

pamieci ciezko bedzie Grin:d jednak te 2 gb .. nawet z słabszej firmy mogły by duzo dac w gierkach .... ? co o tym myslisz:d Jako FAchowiec ?

ACha jeszcze te karty graficzne gdybys miał do wyboru x1950pro(najwyzsze taktowania z wszystki jednak bez dx10w grach z dx9 wychodzi duzo lepiej) vs x2600pro lub xt(o tej nic nei wiem a jest tania z wiekszym numerem wiem ze ma dx10) vs gf 8600gts
z Góry dziekuje Grin pozdrawiam Smile
04-11-2007, 12:54
Pablo Offline
VIP

Liczba postów: 851
Reputacja: 18

Mówi się, iż Amd jest bardziej wydajne w grach a Intel przy obliczeniach i obróbce, ale testów żadnych nie czytałem, poprostu zawsze miałem Amd i jakoś się przyzwyczaiłem. Co do pamięci Ram to ja bym brał jednak 1Gb (zawsze można potem dokupić), sprawdzona firma i nie powinno być z nią kłopotów a z takimi no name nigdy nic nie wiadomo. Z grafiką to zależy, najnowsze gry pewnie niedługo będą wymagały directX10, ale to wszystko zależy od Ciebie.
04-11-2007, 13:21
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post
eldawido Offline
Newbie
*

Pablo napisał(a):Mówi się, iż Amd jest bardziej wydajne w grach a Intel przy obliczeniach i obróbce, ale testów żadnych nie czytałem, poprostu zawsze miałem Amd i jakoś się przyzwyczaiłem. Co do pamięci Ram to ja bym brał jednak 1Gb (zawsze można potem dokupić), sprawdzona firma i nie powinno być z nią kłopotów a z takimi no name nigdy nic nie wiadomo. Z grafiką to zależy, najnowsze gry pewnie niedługo będą wymagały directX10, ale to wszystko zależy od Ciebie.

Ok dziekuje Grin jeszcze potem dodałem zapytanie o karty graficzne GrinGrin
mama kompletny metlik GrinGrin
04-11-2007, 13:26
Lumajas Offline
User
**

Liczba postów: 23

Mam podobny problem który umieściłem w innym dziale ;P. Jeśli chodzi o karty graficzne, wyszło już teraz kilka geforce 8800 GT, które są zbudowane na procesorach, które pojawią się w serii 9xxx Karty te są szybsze nawet od 8800 GTX Grin a przy okazji tańsze... 850-1000 zeta. Jeśli jednak chcesz zakupić coś tańszego to napewno na Twoim Miejscu zainteresowałbym się Galaxy GeForce 8600 GE w testach okazał się nawet szybszy od 8600 GTS Ale póki co pośpiech nie jest wskazany gdyż wkrótce ma pojawić się seria 9 Obsługująca DirectX 10.1 jednak ja niemam zamiaru na nią czekać Grin ten GF 8800 GT wygląda niesamowicie interesująco Wink Co do kart AMD/ATi nigdy niebyłem ich zwolennikiem, więc i teraz nie interesowałem się nimi zbytnio choć z tego co wyczytałem, rónież i ATi wypuści za ok. 2 tygodnie swój nowy model więc cenki mogą pójść w dół nieco a te 2-3 tygodnie zbytnio Cię nie zbawią więc można poczekać moim zdaniem :P
04-11-2007, 17:51
Barthezz Offline
Znawca

Liczba postów: 100
Reputacja: 1
RE: Uprzejmi prosze o pomoc
Moja propozycja:

Athlon 64 x2 6000+
Asus m2n-sli DELUXE
Kingmax 2 GB dual channel 800
Gigabyte 8600GT Zalman 256 MB