Forum Informatyczne WebElite.pl
Witam i proszę o pomoc - Wersja do druku

+- Forum Informatyczne WebElite.pl (https://www.webelite.pl)
+-- Dział: # Organizacja (https://www.webelite.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Przedstaw się (https://www.webelite.pl/forumdisplay.php?fid=71)
+--- Wątek: Witam i proszę o pomoc (/showthread.php?tid=2796)

Witam i proszę o pomoc - komarc - 24-03-2011

Witam serdecznie wszystkich userów! Właściwe zarejestrowałem się tylko po to aby zaczerpnąć pomocy. Nie wiedziałem, który dział wybrać i ten wydał mi się najbardziej właściwy. Do rzeczy. Bardzo interesują mnie komputery, informatyka i chciałbym kształcić się w tym kierunku, tylko nie wiem od czego zacząć poznawanie tajników świata komputerów. Kolega, który siedzi w temacie poradził, abym najpierw stworzył swoją stronę. Chciałem zapytać Was czy to dobry pomysł i prosić o rady od czego mam zacząć przygodę z komputerami tak na poważniej. Aha, żeby nie było, że nic kompletnie nie wiem o nich, wiem, ale jest to kropelka we wszystkich oceanach razem wziętych. Mam nadzieję, że mi pomożecie Pozdrawiam serdecznie!
Szymon.

RE: Witam i proszę o pomoc. - Pablo - 25-03-2011

Witam, jeśli chcesz się kształcić w tym kierunku to oczywiście proponuję szkołę pod tym kątem. Hmm, co do jakichś takich początków, to stworzenie tej własnej strony da Ci jakiś pogląd na to jak to wygląda i na to, że informatyka potrafi czasem być nudna :P. Póki co oglądaj i czytaj wszystko co wpadnie Ci w ręce, jeśli czegoś nie zrozumiesz, to albo pytaj, albo szukaj sam gdzieś w internecie. Tak właściwie to co tak naprawdę do kładniej Cię interesuje ? Bardziej sprzęt, czy oprogramowanie, czy nie wiem, grafika ?

RE: Witam i proszę o pomoc. - komarc - 25-03-2011

Dziękuję bardzo za odpowiedź Wink Co mnie bardziej interesuje... Hmm, sprzęt to niee, grafik też raczej nie, choć sprawia mi przyjemność jak czasami potrzebuję zrobić jakiś obrazek. Tak więc oprogramowanie - to mnie najbardziej kręci Smile A pod względem szkoły to nie jestem do końca zdecydowany czy iść do takiej, więc prosiłbym o radę co mogę sam robić w domu na komputerze. Z czym się zapoznać itd. Pozdrawiam[/align]

RE: Witam i proszę o pomoc. - Pablo - 25-03-2011

Co możesz zrobic ? Hmm możesz nauczyć się grafiki na jakichś poradnikach z internetu, programowania pewnie też, w internecie można doszukać się sporej ilości poradników i kursów na ten temat. Co do sprzętu to podkręcania, czy tego typu rzeczy też można się nauczyć w domu, w zasadzie, to wątpię, że jest coś takiego w materiale szkolnym, ale to nie specjalnie Cię interesuje z tego co mówisz. Krótko mówiąc nauczyć się można pewnie naprawdę dużo, tylko trzeba chcieć. Wink

RE: Witam i proszę o pomoc. - komarc - 25-03-2011

Ok, czyli oglądać poradniki, czytać... Ale od czego konkretnie mógłbym zacząć? Tzn. od języków programowania, czy od czego? Smile

RE: Witam i proszę o pomoc - Mr Doubtfire - 28-03-2011

Musisz odpowiedzieć sobie na podstawowe pytanie: czy jesteś bardziej samoukiem czy potrzebujesz kogoś kto ci tę wiedzę przekaże. W tym drugim przypadku polecam kursy komputerowe np. tworzenie stron internetowych.A swoją drogą to sam musisz wiedzieć co cię najbardziej interesuje i czytać, czytać i jeszcze raz czytać o tym w książkach lub internecie.

Pozdrawiam

RE: Witam i proszę o pomoc - komarc - 31-03-2011

Trochę się zastanawiałem, i postanowiłem, że przeczytam książkę Jerzego Grebosza - Symfonia C++. Myślice, że to dobry pomysł?

RE: Witam i proszę o pomoc - Pablo - 31-03-2011

Wiesz to, ze cos przeczytasz zawsze jest dobrym pomyslem, aczkolwiek nie nastawiaj się, że przeczytając coś raz będziesz od razu niewiadomo kim :P. Ja się tam na programowaniu praktycznie nie znam, aczkolwiek mysle, ze raczej nie pojmiesz od razu wszystkiego. Co oczywiscie nie zmienia faktu tego, ze cos napewno zrozumiesz i złym pomysłem to nie jest Wink.

RE: Witam i proszę o pomoc - komarc - 01-04-2011

Heh, no wiadomo, że po przeczytaniu takiej książki nie będę nie wiadomo kim, ale będę miej więcej wiedział 'co i jak'. A potem to więcej książek, praktyka, jeszcze więcej książek, jeszcze więcej nieprzespanych nocy Wink