Wkladamy do napedu plytke z windowsem. Jezeli jest to plytka botowana instalacja uruchamia sie samoczynnie. Jezeli nie musimy zmienic botowanie plyty w biosie. Zeby wejsc do biosu resetujemy komputer i wciskamy ciagle klawicz F2.
Gdy juz wejedziemy do biosu najezdzamy na pozycje First boot device. Ustawiamy w tej opcji CD-ROM. Naciskamy klawicz ESC i wybieramy opcje SAVE & EXIT SETUP. Teraz komputer nam sie resetuje i po uruchomieniu botuje jako pierwszy nasz naped CD-ROM.
Nastepnie musimy uruchomic instalacje.
Gdy na ekranie pojawi sie komunikat " Dowolny klawisz spowoduje rozruch systemu z dysku CD" klikamy dowolny klawis. // Ja najczesciej klikam spacje
Nastepnie mamy 3 opcje do wyboru
a) Instalacja systemu
b) Naprawa
c) Zakoncz
Wciskamy enter wybierajac instalacje systemu.
Dalej pokazuje nam sie licencja. Wciskamy F8 zeby ja zaakceptowac.
Nastepnie jezeli na naszym dysku wczesniej byl zainstalowany systemu windows mamy propozycje jego naprawy, my jednak chcemy zainstalowac nowego windowsa wiec wciskamy ESC.
Nastepnym procesem przy instalacji bedzie utworzenie partycji dla naszego nowego systemu.
Najlepiej stworzyc conajmiej dwie partycje, poniewaz w razie pozniejszej reinstalacji systemu stracimy tylko wszystkie dane ktore beda na partycji z windowsem.
Jezeli mamy juz zrobione partycje, wybieramy partycje C wciskamy enter i przechodzimy dalej.
W tym miejscu musimy sformatowac nasze partycje i wybrac system pliku. Oczywiscie jako system pliku wbieramy NTFS i nie korzystamy z szybkiego formatowania. // Jak cos robic to robic juz to dokladnie
Po kilku minutach jestesmy poproszenie i wpisanie kilka informacji.
Jest to nazwa uzytkownika haslo. Nazwa naszego komputera, jezyk, cd key // oczywiscie oryginalny

Nastepnie pojawia sie konfiguracja sieci "zaznaczamy ustawienia zaawansowane" i klikamy dalej.
Po zakonczonej instalacji podczas restartu systemu wyjmujemy plytke i cieszymy sie naszym pieknym windowsem.
Dalej musimy jeszcze zainstalowac wszystkie sterowniki.
Od karty graficznej, dzwieku itp.
Instalujemy najlepiej wszystkie ktore dostalismy na oryginalnej plytce dolaczonej do komputera. Reszte konfigurujemy wedlug wlasnych potrzeb.
Mam nadzieje ze ten tutek jest dosyc zrozumialy. Jezeli beda jakies pytania, prosze pytac w tym temacie.
Pozdrawiam, blupop