• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 01-06-2025, 9:46 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
MchTechnik
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Laptop Asus w obudowie Lenovo - ciekawa sprawa z X COM
Autor Wiadomość
MchTechnik Offline
Newbie
*

Liczba postów: 2
Reputacja: 0
Rolleyes  Laptop Asus w obudowie Lenovo - ciekawa sprawa z X COM
Witam wszystkich forumowiczów.
Otóż przed minionym weekendem zamówiłem sobie fajnego lapka o fajnych parametrach w fajnej cenie.
Wszystko fajnie, dzwonili pytali, nie miałem jeszcze z żadną firmą tak dobrego kontaktu.
Dziś przyszedł kurier, odebrałem swojego laptopa... Rozpakowałem ładnie, starannie, poczekałem kilkanaście minut aż "odmarźnie" potem go uruchomiłem... Pomimo tego, że laptopa zamówiłem bez systemu operacyjnego (ograniczony budżet) otrzymałem go z systemem operacyjnym.
Klikam ten magiczny przycisk "power", pojawia się biały napis Lenovo.
Przystępuje z zachwytem (nie mogłem się doczekać przesyłki) do konfiguracji, która pojawiła się zaraz po uruchomieniu. Ustawianie języka, tworzenie konta i takie tam pierdoły. Nagle po kliknięciu dalej, pokazuje mi się okno a na nim propozycja zapisu do newslettera Asusa (a laptop marki Lenovo, zasilacz, papiery, karton tak samo). Cóż dziwne mi się to wydało, ale w takim humorze przeboleję. Uruchomił się, supcio supcio supcio.. Patrzę, tapeta "ASUS | In Search Of Incredible", no i entuzjazm opada.. Patrzę do systemu, jest normalnie podany producent jako Asus, podany jest model laptopa marki asus i numer tego produktu. A na obudowie wszędzie Lenovo. Dzwonię na serwis, nie wiedzą, pierwszy taki przypadek. Pani konsultantka nie była w stanie mi pomóc, przekierowala mnie na dział techniczny, tam inna Pani, proponuje odesłanie laptopa na ich koszt do nich by mogli sprawdzić laptopa. Myślę sobie no super, to sobie posiedzialem z moim lapkiem (wiem że powinienem mówić poprawnie notebook). Dzwonię do Lenovo Polska, nic nie wiedzą na temat takich sytuacji, nie mają pojęcia, zalecają by żądać od sprzedawcy wyjaśnień. Dzwonię do X COM jeszcze raz, pani ogarnia temat, ale i tak nic z tego nie wychodzi, zalecenie jak u pani wcześniej.
Wujek Google nie pomógł..
Dodam, że dostałem jeszcze płytkę ze sterownikami Lenovo, jednak nie instalowałem jej, sam fakt że widnieje Asus jako producent w systemie laptopa Lenovo nie powinien mieć nigdy miejsca. Poza tym notebook nie jest wyposażony w stacje dysków (logic?) . W internecie znalazłem tylko pierdylion opinii negatywnych (nawet tych "skrajnych") o tej firmie, większość o długim terminie gwarancji, trochę o wykręcaniu się z zobowiązania zwrotu pieniędzy, kilka pozytywów... Starając nie przyjmować opinii na podstawie wpisów z internetu (nie koniecznie pierwszej świeżości), postanowiłem założyć taki temat. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś miał jakieś przygody z tą firmą i czy ktoś dostał kiedyś już Asusa w obudowie Lenovo Grin.
Nurtuje mnie kilka rzeczy. Mianowicie aktualnie mam prawo 14 dni do zwrotu zakupionego towaru, jednak czy jeśli lapek będzie leżeć tam u nich i wróci do mnie po upływie tych 14 dni nadal będę mieć możliwość zwrotu towaru?
Kolejna.. Laptop jest sto procent super hiper nowy, może jest regenerowany? Ponoć (wg x Com) pochodzi z outletu - regulaminowych zwrotów bądź ekspozycji.
Mimo wszystko mam nadzieję, że prawo do zwrotu pieniędzy zachowam. Co do samej tej ciekawostki, mam nadzieję że serwisanci nie zmienią po prostu nazwy asus na Lenovo :p.
Moim zdaniem ten incydent mógł być spowodowany omyłką w x comie i po prostu wgrał ktoś soft z Asusa, chociaż nie wiem jakby to po tym wyglądało, ponieważ widzę takie coś poraz pierwszy.
No i tak się zastanawiam, czy oddać go i czekać na powrót, czy też ubiegać się o zwrot pieniędzy pod wpływem komentarzy krążących w sieci .
Laptop dotarł do mnie w bardzo dobrym stanie, z pomijalnymi śladami użytkowania. Wygląda jakby naprawdę mógł być z ekspozycji.
Co mnie pokusiło by zrobić u nich zakupy? Stosunek ceny do parametrów.. Na allegro opinie bdb, szybko kończące się aukcje (trzy dobre lapki w kilka godzin). No i ta 2 letnia gwarancja z możliwością przedłużenia. W innym serwisie mieli też fajną ofertę, ale gwarancja na 30 dni.. Pytając o przedłużenie, dowiedziałem się że max do 3 mięsiecy (dla mnie mało, potem zostaje na lodzie), pytając czy nie da rady na dłużej zostałem zapytany "a gdzie pan widział dłuższe gwarancję?", odpowiedziałem że są takowe, w większości konkurencji, "to proszę sobie iść do konkurencji" i tu koniec rozmowy.
Także czekam na wasze wypowiedzi :p
11-01-2016, 20:56
Odpowiedz cytując ten post
Vinci Offline
Administrator Techniczny

Liczba postów: 771
Reputacja: 32
RE: Ciekawa sprawa ze X COM
Trzeba przyznać, że strasznie dziwna sprawa. Nie słyszałem jeszcze o takim przypadku. Wygląda na jakąś fatalną pomyłkę serwisanta przy instalacji. Spróbuj może jeszcze na ich oficjalnym forum założyć temat.
Decyzja oczywiście należy do Ciebie - czy chcesz mieć taki sprzęt. Problem może być jak będziesz chciał kiedyś odsprzedać, może być ciężko to wytłumaczyć Wink
11-01-2016, 21:32
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post
MchTechnik Offline
Newbie
*

Liczba postów: 2
Reputacja: 0
RE: Laptop Asus w obudowie Lenovo - ciekawa sprawa z X COM
Wg mnie może to być omyłka przy instalowaniu softu, być może wgrali z płytki Asusa, a nie Lenovo. Sprawdzałem wczoraj dysk, 8h pracy 24 uruchomienia, w dwie daty (to już wg dziennika zdarzeń) .
W informacjach o systemie jest Asus i model notebooka no i kod produktu. W systemie zaś jest Lenovo wszędzie..
Przy uruchamianiu pierwszy ekran również Lenovo.
Postaram się ogarnąć dziś zewnętrzną stację dysków i zainstalować tą płytkę z Lenovo ze sterownikami, może to załatwi sprawę Smile. Tematu nie zakładam bo gdzie się u nich nie dodzwonilem nic nie wiedzieli i bardzo dziwna sytuacja, Lenovo zaś twierdzi że to nienaturalne i powinienem żądać wyjaśnień od sprzedawcy.
Co do tego czy chcę mieć takiego laptopa... Chcę, ale nie za większą kwotę niż mam, a taniej nie dostanę, stąd też decyzja o zakupie.
12-01-2016, 15:43
Odpowiedz cytując ten post
Vinci Offline
Administrator Techniczny

Liczba postów: 771
Reputacja: 32
RE: Laptop Asus w obudowie Lenovo - ciekawa sprawa z X COM
Jasne, pewnie wgrali soft od Asusa lub też dysk był po prostu z innego komputera. Najlepiej zrób format zainstaluj nowy system i wtedy będziesz mieć pewność Wink
13-01-2016, 20:32
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post

Skocz do: