Formatowanie Windowsa XP
A więc tak. Postanowiłem naprawić błąd sprzed roku. Mianowicie rok temu zainstalowałem 2x Windowsa XP, na dysku C i D, przez co przy włączaniu komputera miałem do wyboru dwa Windowsy XP [Home Edition]. Jakieś dwa dni temu próbowałem usunąć jeden z nich, jednak no po prostu nie dało się. Włączyłem więc płytę z Windowsem XP, dałem zainstaluj. Wszedłem w opcje zaawansowane i wybór partycji. Następnie usunąłem partycję D i po sekundzie znowu ja stworzyłem, jednak była opisana jako ,,Partycja D [Nowa Surowa". Chciałem oszukać Instalatora i klikąłem instalację systemu na tej partycji. Najpierw jednak Instalator musiał sformatować dysk. Poczekałem jakieś pół godziny i gdy tylko się sformatował i instalacja miała ruszyć dalej, zrestartowałem komputer i miałem jakieś 3 sekundy na wybór między ,,Windows XP Home Edition" a ,,Instalacja Systemu Windows" Przesunąłem parę razy wybór strzałka, przez co licznik czasu zniknął i nacisnąłem F8 ---> Uruchom System Windows Normalnie. Zwyczajnie otworzył mi się windows, i miałem sformatowany dysk D. Teraz zawsze gdy włączam komputer mam 3 sekundy na wybór między Windows XP a instalatorem! Ja nie mam nawet włożonej plyty z instalatora, a instalowania nie da się zakończyć. Tam pisze ,,Jesli chcesz zakończyć instalacje naciśnij F3" Naciskam F3 i pojawia się licznik, ,,za 15 sekund komputer zostanie ponownie uruchomiony" Gdy to się stanie, znowu mam 3 sekundy na wybór między WIndowsem a instalatorem. Nie wiem jak to naprawić, bo płytkę wyciągałem, restartowałem pare razy komputer i nic.
Nastepny problem jest taki, że nie mam dźwięku. Zainstalowałem program EasyDrive, czy coś takiego, który wyszukuje sterowniki. Ściągnąłem Realtek Audio HD, zainstalowałem i nic. Gdy sprawdzałem programem Everest jaką mam kartę dźwiekowa, pisze tam właśnie ,,Realtek Audio HD". Czytałem pełno for, gdzie pisało aby podać nazwę karty i użytkownicy podawali odpowiednie sterowniki, ale ja nie wiem, czy mi pokazuje złą nazwę karty, czy mam coś zepsute z instalacją sterowników.
Podobny problem mam ze sterownikami video. Monitor wygląda normalnie, ale gdy włączam WoWa [World of Warcraft] pisze, że komputer nie moze jakby odtwarzać video 3d czy coś takiego. Instalowałem kilka sterowników kart graficznych [wyszukałem programem kartę graficzną którą mam i odpowiedni sterownik i nic].
Na dodatek nie jestem pewny, ale ten Dysk C chyba pozostał niesformatowany. Parę razy instalowałem tego Windowsa, a wygląda na to, jakby dysk C pozostał ten poprzedni - w takim razie samo formatowanie dysku D niewiele dało? Oprócz tego, że pozbyłem się drugiego Windowsa.
Wiem, że trochę długo to opisałem, może nieskładnie, ale ciężko jest wytłumaczyć komuś coś, czego samemu się nie rozumie. Z góry dziękuję za pomoc.
|