• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 03-06-2025, 20:53 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
Mr Doubtfire
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zmierzyć prędkość łącza?
Autor Wiadomość
Mr Doubtfire Offline
Znawca

Liczba postów: 74
Reputacja: 0
Jak zmierzyć prędkość łącza?
witam Smile

chciałbym się Was spytać jak to jest z tą prędkością internetu ???
Posiadam łącze 10 Mb/s jednak prędkość ta często odbiega od rzeczywistości - szczególnie widoczne jest to przy ściąganiu tego samego pliku z tego samego serwera za pomocą różnych wyszukiwarek. Mianowicie używając Firefoxa max. prędkość przy ściąganiu danego pliku wynosi (max.146 kb/s), korzystając z Opery jest trochę lepiej (max.492kb/s) natomiast ściągając za pomocą Explorera który jest ustawiony na Bit-Cometa prędkość w porywach osiągnęła nawet 1800 kb/s a średnio 800 kb/s. Wchodząc na stronę Speed Testa uzyskuję wyniki bardzo zróżnicowane i nie zadowalające. Jak w takim razie zmierzyć miarodajnie prędkość łącza - jakiego programu najlepiej użyć Waszym zdaniem lub z jakiego serwera najlepiej coś ściągnąć?

Podrawiam wszystkich zainteresowanych moim banalnym tematem i z góry dziękuję za odpowiedź Grin
08-07-2009, 11:11
Odpowiedz cytując ten post
Pablo Offline
VIP

Liczba postów: 851
Reputacja: 18
RE: Jak zmierzyć prędkość łącza?
www.speedtest.net i bierzesz ten który jest na żółto
08-07-2009, 11:14
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Mr Doubtfire Offline
Znawca

Dziękuję za podaną stronę. Jednak wynik testu wyszedł trochę dziwny - 152.30 Mb/s a ja przecież powinienem mieć prędkość ok. 10 Mb/s a może źle odczytałem wyniki??? - [download 152.30 Mb/s, upload 0.93 Mb/s, ping 45ms]
08-07-2009, 16:30
Vinci Offline
Administrator Techniczny

Liczba postów: 771
Reputacja: 32
Przy tym łaczu teoretycznie prędkość pobierania powinna byc na poziomie 1280 kb/s max. Czy te łącze jest przydzielone tylko dla Ciebie? Być może pasmo to dzieli się również na innych użytkowników i stąd te zróżnicowane wyniki.
08-07-2009, 21:27
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Mr Doubtfire Offline
Znawca

Chodzi właśnie o to że łącze jest przydzielone tylko dla mnie. Czasami przełączam się z kabla RJ-45 na kabel USB ale wtedy resetuję modem. Nie dzielę więc faktycznie tego łącza wspólnie z innym kompem. Problem pojawił się od jakiegoś czasu a dokładniej chyba od czasu jak chciałem podrasować Windowsa jakimś Managerem XP - przynajmniej tak przypuszczam. Zainstalowałem ponownie sterowniki do karty sieciowej a także skorzystałem z programu do optymalizacji internetu ale to też nic nie dało. Jest jeszcze jedna rzecz która mnie zastanawia - mianowicie chciałem sprawdzić mój modem programem ModemChK ver 3.56 i kiedy robię autodetekcje portów - we wszystkich portach pojawia się informacja - Invalid Port Number. Czy to znaczy że z moim modem jest coś nie tak?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź ! Smile
09-07-2009, 10:26

Skocz do: