• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 25-06-2025, 23:59 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
roxcod
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ciężki problem zabezpieczenie Access Pointa
Autor Wiadomość
roxcod Offline
Newbie
*

Liczba postów: 3
Reputacja: 0
Ciężki problem zabezpieczenie Access Pointa
Od razu do rzeczy
Główny problem to taki że nie mogę nadać hasła by zabezpieczyć sieć na drugim komputerze (Laptop) by nie stracić połączenia.
Już wyjaśniam
Mam net netia 1mb i dwa kompy w domu jeden PC i Laptop // PC podłączony przez router i kabel natomiast laptop łączy się przez kablem do access pointa NETGEAR's ME102 a ten rozdzielasygnał na lapa z adapterem liveboxa dlaczego? ponieważ wifi w lapie padło. W czym jest problem PC ma winXP sp1 a lap VISTE teraz nie mozna zapezpieczyć sygnału z access pointa hasłem typu WPA2 czy innym ponieważ zaraz po dodaniu hasła net na lapie nie działa (tak jakby brak polączenia ) gdy jest nie zabezpieczone wszystko jest OK, ale ktoś zawsze moze się wbić a tego nie chcemy bo za to płacimy.

Dodaje ze lap nie odbiera polączenia przez wifi wbudowane tylko przez adapter z liveboxa pod usb moze to w tym tkwi problem ...
Proszę o pomoc w razie niewystarczających informacji podam co trzeba ... Ciężka sprawa albo ja noga jestem sam już nie wiem ... jak to zrobić
07-03-2009, 22:51
Odpowiedz cytując ten post
Mick Offline
Support

Liczba postów: 547
Reputacja: 36
RE: Ciężki problem zabezpieczenie Access Pointa
W Windowsie XP musisz zainstalować ServicePack 2 (Lub 3) aby muc używać kluczy WPA i WPA2. Bez SP2 Windows poprostu nie wspiera tych kluczy. Smile

Prosze tutaj masz Service Pack 2 do Windows XP.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2009, 23:17 przez Mick.)
07-03-2009, 23:10
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post
roxcod Offline
Newbie
*

Ale PC jest ok nie potrzeba mu kluczy bo laczy sie przez kabel z routera natomiast
Router wypycha sygał do PC (sieciówka)
Router wypycha sygnał do Netgeara.
Netgear wypycha sygnał przez Livebox WiFi (na USB) chwyta sygnał i przekazuje do laptopa
WIFI w laptopie nie działa ztąd ten ADAPTER WiFi
CO mi to da że wprowadze hasło na PC Musze nadac hasło na Laptopie z Vistą i gdy je nadaje net pada ... tu jest problem gdy sieć jest ogolnie dostępna wsyzstko jest ok net działa itp. ale gdy nadam hasło odrazu pada i brak sygnału ikona od polączenia sieciowego jest przekreslona
08-03-2009, 9:34
Mick Offline
Support

Liczba postów: 547
Reputacja: 36
Namieszałeś w tej swojej sieci. Sam jestem zmuszony korzystać z Livboxa. Może spróbuj połączyć to w taki sposób:

- Komputer PC połącz za pomocą kabla (Tutaj nic nie trzeba robić, DHCP zrobi resztę.);

- Wywal netgera;

- Do laptopa, podłącz adapter dołączony wraz z Liveboxem. Przepisz adres MAC z tej karty. Na komputerze PC, wejdź do panelu konfiguracyjnego Livboxa, klikasz zakładkę „Sieci bezprzewodowe” i teraz wpisujesz:

W miejsce „SSID” wpisujesz nazwę swojej sieci np. dom, domek itp.
W miejscu kanał wybierasz z listy 12.
W miejscu tryb wybierasz „802.11 g”.
Z zabezpieczeń wybierasz WPA a następnie „Konfiguracja WPA.” UWAGA! Livboxa może mieć maksymalnie klucz w WPA o długości 64 bitów. Przy dłuższych kluczach Livboxa nie zapisze hasła do swojej pamięci.
Wybieramy szyfrowanie AES.
Następnie klikamy na „Edytuj listę filtrów MAC” wpisujesz w pole tekstowe adres MAC adaptera WiFi./ Trzeba go wpisać w takiej postaci : 00:0e:2e:48:7d:2c. Następnie Livboxa, trzeba ponownie uruchomić. Po około 10 minutach będzie już gotowy do pracy.

A potem na laptopie wpisz dane, które wprowadziłeś do Livboxa.
08-03-2009, 10:31
roxcod Offline
Newbie
*

Wszystko pięknie tylko tak nie posiadam Live Boxa a jedynie adapter wifi od live boxa który zastępuje mi wifi w laptopie gdyż te padło. Tu jedne wyjaśnienie
Drugie to że kabel z routera pociągnięty mam do drugiego pokoju tam stoi access point i on rozdziela sygnał na laptopa. Laptop odbiera połączenie właśnie przez usb adapter wifi z liveboxa <nie mam tej całej skrzynki liveboxa> Neta mam Netie o tym pisałem wyżej. Dalej problem pozostaje ten że nie moge za hasłować accessa który rozdziela sygnał na laptopa <laptop ma viste "dodaje"> gdy go zahasłuje WAP2 czy zwykłym WAP net znika i laptop pozostaje bez netu god jest bez hasła wszystko gra i tu sabaka zryta ehhh
08-03-2009, 20:10
wificon Offline
Newbie
*

Liczba postów: 6
Na moje oko masz problem ze sprzętem. Przy WPA i WPA2 karta nie potrafi sie spiać. Tez mialem problemy z WPA ale na bardziej firmowym sprzecie. Niestety LiveBox to raczej tandetna chinska marka.
Kup karte która bedzie lepszej firmy i problem najlewniej zniknie.

Wczesniej mozesz sprawdzic uzywanie WEP jezeli tak sie nie polaczy to masz problem z kartą. Jest do d...
11-03-2009, 21:24

Skocz do: