• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 03-06-2025, 23:09 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
kocon
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 napędy
Autor Wiadomość
kocon Offline
Znawca

Liczba postów: 77
Reputacja: 3
2 napędy
Nie wiedziałem gdzie to napisać więc dam to tu. Ostatnio kupilem nową nagrywarke dvd HL-DT-ST DVD-RAM GH22LP20 na miejsce upadłego starego dvd. Rutynowo podłączam przestawiam zworke na slave ( na cd miałem master a taśmy mialem tak ułożone że odwrotnie nie dało rady) włączam , patrze i dvd nie chce czytac płyt a napęd cd(TSSTcorp CD-R/RW SH-R522C) czyta bez problemu. Więc odpiąłem cd, dvd przestawilem na master podpiałem i działał normalnie. Ustawiłem cd na slave, zamieniłem w obudowie miejscami i podpiąłem, lecz napęd dvd po takim podpięciu płyt dalej nie czyta... Puste miejce na napęd w obudowie nie wygląda estetycznie(to coś czym sie zamyka zginęło za dziadka Hitlera) a niedziałający napęd też mi zabardzo nie pasuje. Co jest z tym nie tak że razem nie chcą działać ?
04-03-2009, 22:21
Odpowiedz cytując ten post
Mick Offline
Support

Liczba postów: 547
Reputacja: 36
RE: 2 napędy
1. Napędy podłącz pod pomocniczy kanał IDE (Jeśli masz starszą płytę główną)
2. Ustaw nową nagrywarkę na master (za pomocą zworek)
3. Ustaw starszy napęd na slave (Też za pomocą zworek)
4. Podłącz nowy napęd do pierwszej wtyczki w kablu IDE (To ta widoczna u góry), a stary napęd podłącz do drugiej wtyczki.

Generalnie powinno działać. Jezli by nie zadziałało to wymień taśmę IDE.
Ale czy to ma sens? Podłączając takie dwa urządzenia pod jeden kanał IDE, będę problemy z DMA. Np. twój nowy napęd pracuje na DMA4 a stary na DMA 2 (Albo co gorsza na PIO!). Kiedy podłączyć je pod jeden kanał, to oba będą pracować na DMA2.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2009, 22:57 przez Mick.)
04-03-2009, 22:33
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kocon Offline
Znawca

Wszystko jest podłączone tak jak napisałeś, z taśmą to nie wiem czy ma sens wymieniać bo jak był stary napęd to smigało bez problemu... Cały czas mam wrażenie że te napędy się nawzajem 'gryzą'...
05-03-2009, 15:41
Mick Offline
Support

Liczba postów: 547
Reputacja: 36
Jak widać masz problemy z DMA. Aby nowy napęd działał poprawnie musisz odłączyć stary napęd.
05-03-2009, 16:58
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kocon Offline
Znawca

No to tyle. Thx
05-03-2009, 19:30

Skocz do: