• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 01-06-2025, 4:54 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
Raffek
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z płytą K7S5A - ciągłe restarty komputera
Autor Wiadomość
Raffek Offline
Newbie
*

Liczba postów: 4
Reputacja: 0
Exclamation  Problem z płytą K7S5A - ciągłe restarty komputera
Witam. Wiem że temat płyt z serii K7S5A był wałkowany niejednokrotnie na nie jednym z forów...
Tematy są dość stare i niekiedy posiadają nieaktualne linki...
A ja nie wiem co począć z tym ustrojstwem.
Opiszę pokrótce swój problem.
Otóż napiszę z góry że były sprawdzanie napędy optyczne, stacja dyskietek, pamięć ram, grafika, wszystkie taśmy połączeniowe, kable zasilające, zasilacz, procesor, płyta główna - brak "wybrzuszonych, napuchniętych i wylanych" kondensatorów na płycie i w zasilaczu. Wgrany nowy system Windows XP Pro z SP3.

Chodzi o to że co 5, 10, 15 lub inny czas (nie odmierzałem z zegarkiem w ręku) bywa że potrafi dłużej chodzić, komputer się restartuje...
I od nowa ładuje się system i tak dalej... W czasie pracy, jak i w czasie bezczynności - restart.

I jeszcze dziwna sprawa, że przed włączeniem kompa, zostaje włączona listwa - czyli komp jest odłączony od sieci zasilającej (listwa jest sprawna!) i załączam przycisk od włączenia kompa i o dziwo nic się nie dzieje, czyli komp nie wykrywa dysku, napędów optycznych, i klawiatury - tak jakby to było wszytko odłączone od zasilania! Wiatrak na procku i w zasilaczu normalnie pracuje. Po jakiś, 3-5 minut, nieraz dłużej, komp ożywa i się normalnie włącza!! (Zaznaczam że zasiłka sprawna bo była inna również podłączona)
No ale po pewnym czasie pracy, następują owe restarty, i po ponownym załączaniu, komp widzi normalnie dysk, napędy i klawiaturę...
Gdy komp już się restartuje, to mogę wejść do biosu i tam ładnie wszystko jest pokazane że są napędy, dysk - odpowiednio zaznaczone master, slave i git. Dodam że godzina się nie przestawia i ustawienia biosu nie wracają do domyślnych - więc raczej bateryjka na płycie jest sprawna.

Wyczytałem gdzieś że może to wina biosu...
Może należy go zaktualizować, tylko że to stary komp i nie mogę poszukać działających linków do dobrych wersji biosu.
Może nowsza wersja biosu zapewni stabilniejszą pracę...

Dla wiadomości ciekawskich po co taki stary komp...
Służy on jedynie do ganiania po necie, i korzystania z komunikatorów w akademiku...

A teraz trochę informacji o zabytku:
Płyta: ECS K7S5AL SIS735 266 LAN wersja płyty 1.0
Procek: AMD Athlon XP 1046 MHz
Pamięć: DDRAM 2x 256 MB (jednostronne)
Dysk: Seagate Barracuda 40GB

Bios:
AMI
Data biosu systemowego: 04/29/02
Data biosu video: 07/19/02
Data wydania biosu: 04/02/01
Numer wersji biosu: 07.00T

Wiem że komp z ową konfiguracją nadaje się pod śmietnik, ale chciałbym coś z niego wskrzesić. Myślę że znajdzie się ktoś, kto mi pomoże...
Będę serdecznie wdzięczny!
01-03-2009, 0:37
Odpowiedz cytując ten post

Skocz do: