• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 26-06-2025, 0:15 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
beatricc
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Udostępnianie połączenia internetowego LAN
Autor Wiadomość
beatricc Offline
Newbie
*

Liczba postów: 1
Reputacja: 0
Udostępnianie połączenia internetowego LAN
Próbuje udostępnić połączenie internetowe do laptopa (win xp) z PC (win xp).

Komputery podłączone są kablem krosowym. Już jakiś czas temu były tak podłączone i wszystko normalnie działało. Potem była przerwa, i kiedy próbuję je na nowo połączyć - internet na laptopie nie działa. Czy jest możliwe że w między czasie dostawca internetu nałożył jakąś blokadę na udostępnianie połączenia internetowego? Jeśli tak to jak mogę sprawdzić, że taka blokada została włączona?

W połaczeniach sieciowych PC, mam zaznaczone "zezwalaj innym użytkownikom ..."

IP 192.168.20.5
maska 255.255.255.0
brama 192.168.20.6

zapora systemowa WYŁACZONA, innych firewalli nie ma

W laptopie
IP 192.168.20.6
maska 255.255.255.0
brama 192.168.20.5
DNSy wpisane recznie takie same jak w PC

(była też próba aby w laptopie w tym połacziu wybrac opcje automatycznego adresu IP, ale tez bez zmian)

Wpisujac w laptopie ping i IP komputera PC , pakiety 4 wysłane, pakiety 4 odebrane - czyli OK, wisując w PC ping laptopa też jest OK
ale wpisując w laptopie ping www.onet.pl wyskakuje - żadanie ping nie może znaleźć hosta.

Co jest nie tak? Jakie dane mogę jeszcze udostępnić by bardziej nakreślić swój problem?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

inna próba :

PC

IP 192.168.0.1
maska 255.255.255.0
brama -
dns 217.197.77.1
217.197.78.1

laptop

IP 192.168.0.2
maska 255.255.255.0
brama 192.168.0.1
dns (jeden) 192.168.0.1

I sytuacja ta sama, pingi są, ale nic więcej.
O co chodzi?

Serdecznie z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

A teraz jeszcze jedno pytanie :

czy zaznaczajac opcje "zezwalaj innym uzytkownikom(..)" powinno sie zaznaczyc na polaczeniu publicznym (czyli tym dzieki ktoremu PC łaczy sie z internetem) czy na tym polaczeniu lokalnym (polaczeniu PC z laptopem) - bo na jednej ze stron wyczytalem ze to powinno sie robic na tzw polaczeniu publicznym , a ja na tym polaczeniu we wlasciwosciach takiej opcji nie mam ( tam jest tylko zapora), taka opcja jest tylko na polaczeniu lokalnym (pc - laptop).

Była też próba

PC IP 192.168.1.1
maska 255.255.255.0
bramki brak
dnsy brak

Laptop
IP 192.168.1.2
bramka 192.168.1.1

wtedy ping z laptopa do IP PC wysyła, ale nie odbiera
ping z PC do IP laptopa - (odpowiedz z IP na karcie sieciowe od operatora) : host docelowy jest nieosiagalny, ale wsyłane =4 odebrane= 4.

Proszę o wytłumaczenie jakie dokładnie maja byc wypełnione pola IP, bramki, dnsów zarówno w PC jak i w laptopie.
25-01-2009, 12:51
Odpowiedz cytując ten post

Skocz do: