• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 01-06-2025, 14:51 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
crooch
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
90 stopni MCP!
Autor Wiadomość
crooch Offline
Newbie
*

Liczba postów: 4
Reputacja: 0
90 stopni MCP!
Witam!

Od dwóch dni coś dziwnego dzieje mi się z kompem. Na ekranie mam pionowe zielone linie, podczas włączania się visty pojawiaja się od razu białe kreseczki na całym ekranie. W evereście zobaczyłem cos czego wcześniej nie było, MPC ma ponad 90C! Co się stało, wcześniej było wszystko dobrze. To wszystko zaczęło się od momentu kręcenia rdzenia na grafie. Po 10mhz w 3dmark06 wyniki były już mniejsze niż przed kręceniem. Zostawiłem grafę, wróciłem z taktowaniem do standardowych. Wyskakiwały mi później błędy że sterownik ekranu nvlddmkm przestał pracować, ale już został naprawiony i działa. Potem zaczęły się te krechy zielone i 90 stopni MCP!

A, i gdy instaluje stery do grafy to ich nie widzi. Nie odczytuje modelu karty, jest tylko niezidentyfikowana czy coś w menadżerze.

Co to jest w ogóle to MCP?

Sytuacja wygląda tak: założyłem na kartę jeszcze raz chłodzenie. Włączam kompa, wszystko ok, żadnych artefaktów. Włączam everesta, a tam MCP mniej więcej co 20 sekund podskakuje jeden stopień wyżej. Od 54C (po włączeniu kompa) do 90C dochodzi po okoła 10-15min. Wtedy ekran czarny. Czy zwiększenie taktowania o 25mhz to tak dużo żeby karta poszła? No nie mogę w to uwierzyć!!! Nie rozumiem tego, że wróciłem z taktowanie rdzenia do standardowych, a tutaj coś takiego się dzieje. W jaki sposób to jest możliwe? Może coś jeszcze jakby z tego oc zostało, nie wiem tak pytam? Podkręcałem Riva tuner, ale potem go odinstalowałem. Co myślicie o tym?

Temp procka też poszła do góry o 10C!!!

Może format by pomógł?

Jak długo mogę czekać na zwrot karty gdy oddam na gwarancję?

Tak wyglądało przed kręceniem grafy:
[Obrazek: screenhunter01jul022105xw3.jpg]

A tak po (ale wróciłem do standartowego taktowania):
[Obrazek: 20080704172805gi4.jpg]

Moja karta geforce 8800gtx Gainward Bliss 768mb tv & 2x dvi (pci-e)
Chłodzenie http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_...,id,41181/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-07-2008, 22:37 przez Vinci.)
04-07-2008, 20:17
Odpowiedz cytując ten post
kamis123 Offline
Znawca

Liczba postów: 65
Reputacja: 1
RE: 90 stopni MCP!
prawdopodobnie przekozaczyłes xD i spaliles daj ja na gwarancje do 3 tygodni powinni ci ja oddac wklej jeszcze raz linki ale działajace Smile
04-07-2008, 21:39
crooch Offline
Newbie
*

Komp, można by powiedzieć, działa stabilnie na chwilę obecną. Nie ma artefaktów, ale w Everest MCP dalej ma 90 stopni. Co powinienem teraz zrobić. Karta będzie jeszcze na gwarancji jeżeli założyłem własne chłodzenie i do tego podkręcałem. Czy może zrobić tak, że założę stare i powiem, że nic nie robiłem. Zorientują się? Jest jakiś cień szansy? I czy to jest w ogóle sprawa karty czy może płyty głównej, na której odbiły się skutki?

Myślałem też żeby wziąć do siebie jakiegoś kolesia od kompów żeby sam przyjrzał się temu dokładnie i powiedział co zrobić, jak myślisz?

Poprawiłem linki.
04-07-2008, 22:31
kamis123 Offline
Znawca

Liczba postów: 65
Reputacja: 1
no jak raczej powiesz co robiłes to ci jej nie przyjma bo to w z tojej winy było. wez zainstaluj chłodzenie i jbc to powiedz ze grałes w gierke i nagle wyskoczyły artefakty i karta zaczeła sie grzac
-a nie prubowałes podłaczyc jakiejs innej karty zeby sprawdzic czy jest wszystko ok ??
te MPC nie jestem pewny ale to chyba pamieci sa ale nie jestem pewny ale komp juz chodzi stabilnie ?? czy dalej jak gre właczysz to wyskakuja ??
05-07-2008, 8:11
crooch Offline
Newbie
*

Komp chodzi stabilnie, ale nie grałem. A te mpc to podobno jest mostek północny.
05-07-2008, 13:12
maciek9980 Offline
Znawca

Liczba postów: 134
Reputacja: 3
MCP to procesor obsługi komunikacji i mediów. W przypadku twojej płyty głównej jest to chipset Nvidia NForce 680 SLI. Wygłąda więc na to, że albo nie za dobrze działa układ chłodzenia chipsetu płyty głównej, albo chipset jest uszkodzony.
05-07-2008, 14:42
crooch Offline
Newbie
*

A chipsety na mobo reagują na podkręcanie? Chodzi mi czy w teorii jakieś spięcie mogło pójść na chipset płyty głównej. I gdybyś mógł zaznaczyć mi na jakimś zdjęciu mojej mobo ten chipset. Niby wiem który to, ale wolę żeby ktoś mnie utwierdził. Bo to chyba taki płaski z logiem Asusa?
05-07-2008, 20:17
maciek9980 Offline
Znawca

Liczba postów: 134
Reputacja: 3
Nie mam pewności, ale chipset jest chyba pod tym czymś z logiem "Lifestyle"

A co do reakcji chipsetu na podkręcanie - nie wiem czy jakieś spięcie mogło uszkodzić chipset
05-07-2008, 20:50
elitarny_john Offline
Newbie
*

Liczba postów: 2
A czy przyjrzałeś się dobrze lewej połowie ekranu visty ? Chyba wiesz, co mam na myśli ? (monitor musi być do tej operacji czysty). Jak masz zdjęcie to na PW przyślij.
04-08-2008, 23:50

Skocz do: