• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 01-06-2025, 4:53 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
Martodox
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Asus p5n-e sli - nie działa
Autor Wiadomość
Martodox Offline
Newbie
*

Liczba postów: 6
Reputacja: 0
Asus p5n-e sli - nie działa
witam. Ostatnio zespół sie mi komputer.
Asus P5N-E SLI
q6600
3xCorsair XMS2 5400 DDR2, 1024MB
Gainward GeForce 8400GS

po malej zmianie ustawień na płycie głównej, używając jednych z ustawień które były w biosie. zwiększyłem taktowanie o 20%. Po czym komputer przestał sie włączać. Nic nie pokazuje się na monitorze. Karta graficzna i ram została sprawdzona na innej płycie i działają. teraz został mi jeszcze procesor albo płyta. I tutaj pytanie, czy jak płyta startuje bez włączonego procesora to jest normalne. Mam na myśli, że świeci się na niej zielona dioda. Albo czy jest możliwe spalenie się procesora przy takim ustawieniu? był na 2,9 z wielkim chłodzeniem, więc przegrzać się nie powinien.

Acha, dodam jeszcze, że na początku miałem mały problem. Po podłączeniu głośnika do płyty spalił sie kabel całkiem bez powodu. Ale po tym komputer działał całkiem sprawnie przez ponad miesiąc do momentu kiedy sie niedawno zepsuł.

Da się coś z tym coś zrobić, czy trzeba zainwestować coś nowego?

I jeszcze jedno: Jaką płytę główną wybrać z tej listy: http://www.komplett.ie/k/kl.aspx?bn=10492 do 180 euro
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-06-2008, 18:57 przez Vinci.)
15-06-2008, 12:46
Pablo Offline
VIP

Liczba postów: 851
Reputacja: 18
RE: asus p5n-e sli - nie działa
Resetowałeś Bios? Mam na myśli wyjęcie baterii na chwilę czy zworkę CMOS?
15-06-2008, 14:23
Odwiedź stronę użytkownika
Martodox Offline
Newbie
*

RE: asus p5n-e sli - nie działa
Tak. To nic nie dało. Czy to może być coś z płytą? Bo procesor raczej się nie zepsuł, z racji na to, że nie mam standardowego chłodzenia, a takie, które nie miało prawa pozwolić się temu spalić nawet bez wiatraka :-D
15-06-2008, 14:42
Barthezz Offline
Znawca

Liczba postów: 100
Reputacja: 1
RE: Asus p5n-e sli - nie działa
http://www.komplett.ie/k/ki.aspx?sku=340949 Ten Asus jest Konkretny :P Chyba że chcesz coś ze stajni Abit'a lub Gigabyte'a http://www.komplett.ie/k/ki.aspx?sku=347488
http://www.komplett.ie/k/ki.aspx?sku=335649 ale ta jest już na trochę starszym, ale dobrym chipsecie P35 Smile Ja bym ci polecił tego Gigabyte'a z SLI lub tego asus'a za świetne chłodzenie Smile Pozdrawiam.
16-06-2008, 6:49
Martodox Offline
Newbie
*

Barthezz, no ten asus i gbyte fajna sprawa. Czym różni się p35 od x38?

A teraz jeszcze pytanie z innej beczki. Czy moja stara płyta p5k-e sil była odpowiednia do tego, co miałem? Chodzi mi o to, czy podzespoły były kompatybilne?
16-06-2008, 14:35
Barthezz Offline
Znawca

Liczba postów: 100
Reputacja: 1
P35 i X38 to modele chipsetów, tzw. mostków północnych ( NorthWood ). P35 wydajny aczkolwiek jest starszy niż X38. Więc kup Asus'a, będziesz zadowolony bo jest naprawde mocny Smile
17-06-2008, 6:14
Martodox Offline
Newbie
*

Hehe, wiem co to jest :-P Pytałem się tylko czym się różnią :-D

Temat można zamknąć to chyba nic się nie da zrobić z tą płytą, a i tak dzisiaj idę ją odesłać do sklepu, więc nic z nią nie zrobię.
17-06-2008, 11:13

Skocz do: