• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 01-06-2025, 23:28 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
ellunia2
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zablokowany dostęp do strony - czy to legalne?
Autor Wiadomość
ellunia2 Offline
Newbie
*

Liczba postów: 5
Reputacja: 0
Zablokowany dostęp do strony - czy to legalne?
Witam.Proszę pomóżcie.Sprawa jest dla mnie bardzo ważna.Pracowałam w firmie z której mnie zwolniono(niesłusznie zresztą)Miałam firmowy mail itd.Po kilku dniach okazało się że po próbie wejścia na firmową stronę mam odmowę dostępu.Jak to możliwe ,skoro strona jest ogólnie dostępna.Pokazuje mi się napis - brak uprawnień do oglądania tego serwisu-.dodam że firma bazuje na klientach internetowych.Czy to legalne i czy mam rozumieć że mój komputer nie jest anonimowy?A w związku z tym ONI wiedzą co ja robię na swoim komputerze?
Wytłumaczcie mi to przystępnie bo nie znam się aż tak na komputerach.
A najważniejsze jest czy mają do tego prawo.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-06-2008, 16:57 przez Vinci.)
12-06-2008, 22:15
Odpowiedz cytując ten post
m4r1usz Offline
Znawca

Liczba postów: 154
Reputacja: 4
RE: zablokowany dostęp do strony-czy to legalne?
Nie wiem czy to jest legalne. Myślę, że tak, masz swoją stronę to możesz blokować dostęp komu chcesz. W razie czego oni zawsze jakiś powód wymyślą na poczekaniu. Nie ma "A oni wiedzą co robię na swoim komputerze" nie ma jasnej odpowiedzi. Na 75% nie, bo przecież żadna firma by nie włamywała się do prywatnych komputerów swoich pracowników, żeby wiedzieć co robią w domu na komputerach. Jedynie co mogą wiedzieć, to jak znają twoje IP kiedy wchodzisz na ich stronę, jeżeli rejestrują i zapisują w bazie wszystkich odwiedzających mogą w logach sprawdzać z jakiego IP i kiedy odwiedzano ich stronę, ale to mało prawdopodobnę i wręcz śmieszne. Jak pisałem powyrzej, podaj stronę do tej firmy to więcej postaram się pomóc.
13-06-2008, 0:53
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pablo Offline
VIP

Liczba postów: 851
Reputacja: 18
Zwolnili Cię, jak mówisz bez podstawnie. Przyczyn żadnych nie podałaś, może nie chcieli abyś miała do czegoś dostęp i po prostu zablokowali Ci go (Ban). Co do kwestii blokowania go ludziom to na każdym forum czy stronie można kogoś zablokować (Zbanować). Jak mówił Blupop to ich własność i chyba mogą tak zrobić.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-06-2008, 5:18 przez Pablo.)
13-06-2008, 5:17
ellunia2 Offline
Newbie
*

Cześć. Dzięki za wyjaśnienia.Chciałabym tylko wiedzieć skąd znają moje IP komputera i czy na przyszłość można się jakoś przed tym zabezpieczyć.
A co do ich strony ,to był już taki przypadek jak przyjmowałam się do firmy że na stronie wypisane było nazwisko osoby z adnotacją że już u nich nie pracuje itd.. w stylu wskazującym na konflikt.Dlatego chciałam sprawdzić czy ze mną nie zrobili podobnie.
Nazwy strony nie podam bo już nikomu nie wierzę.
13-06-2008, 9:05
Pablo Offline
VIP

Liczba postów: 851
Reputacja: 18
Na stronę prawdopodobnie będziesz mogła wejść poprzez proxy (zmienia Twój adres ip). Tutaj masz stronę, z której możesz skorzystać:
Kod:
http://www.prox100.info/index.php

Skąd znali Twoje ip - nie zakładałaś tam może konta czy czegoś w tym stylu? Jeśli tak to po prostu sprawdzili sobie ip z którego ktoś zakładał konto i tyle, lub w jakiś inny sposób dowiedzieli się iż akurat to konkretne ip jest Twoje, może coś tam napisałaś?
13-06-2008, 11:57
m4r1usz Offline
Znawca

RE: Zablokowany dostęp do strony - czy to legalne?
Szkoda, że nie podasz nazwy strony, bo można by się jej dokładnie przyjrzeć. Jeżeli to strona jakaś informacyjna, lub coś w tym stylu, może dało by się znaleźć coś w Kodeksie Karnym na firmę. Mogła byś ich wtedy podać do sądu. Co do zwolnienia bez powodu to istnieje coś takiego chyba jak sąd pracy i są działacze zapobiegający właśnie takim przypadkom. Nie znam się na tym bo dopiero wkraczam na rynek pracy, ale na twoim miejscu poszukałbym jakiejś informacji na ten temat. Jak to mówią o swoje trzeba walczyć. Wejdź przez ten serwer proxy co podał Pablo, powinno to pomóc.
13-06-2008, 18:05
ellunia2 Offline
Newbie
*

To jest firma która zajmuje się nieruchomościami i jak z nimi zadrę to są w stanie wysłać maila do wszystkich większych firm aby mnie nie przyjmowano do pracy. I tak się tego nie dowiem.To jest takie samo środowisko jak adwokatów czy lekarzy . Ręka rękę myje.Gra nie warta świeczki.A nikt nie będzie chciał pracownika który robi problemy i walczy o swoje.
No i okazało się że wypisali moje nazwisko na stronie ,ale tu to ich podam do urzędu ochrony danych osobowych.Bardzo dziękuje za porady.
Acha- i mam już nową pracę,dużo lepszą.I jak to nieraz mówią -Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.SmilePozdrawiam wszystkich.
13-06-2008, 20:13
m4r1usz Offline
Znawca

To my dziękujemy za opisanie swojego problemu akurat na naszym forum.
Mam nadzieję, że kiedyś również będziemy mogli Ci pomóc w dużo przyjemniejszej sprawie. Ale w razie jakichkolwiek kłopotów informatycznych zapraszamy ponownie na nasze forum.
PozdrawiamSmile
13-06-2008, 20:29

Skocz do: