• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 01-06-2025, 14:34 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
aaayyy
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z procesorem - komputer restartuje się
Autor Wiadomość
aaayyy Offline
Newbie
*

Liczba postów: 3
Reputacja: 0
Problem z procesorem - komputer restartuje się
Mam problem z nowym procesorem. Mianowicie podłączam zasilacz do płyty głównej (bez pamięci, procesora, karty graf itp.) i wszystko działa idealnie, nie wyłącza się, nie restartuje. Natomiast po zamontowaniu do tej płyty procesora i uruchomieniu, komputer co kilka sekund restartuje się (widać po wiatrakach na procesorze i w zasilaczu).

Po podłączeniu pamięci, karty graf, monitora itp. nie ma w ogóle obrazu (monitor nie włącza się). Widze po wiatrakach, że restartuje się co ok. 8 sekund.

Co może być powodem tak dziwnego zachowania po zamontowaniu procesora? Czy procesor jest uszkodzony? Źle zamontowany? Czy może ma za mało pasty termoprzewodzącej?

Proszę o pomoc.
16-05-2008, 9:36
Odpowiedz cytując ten post
janki33 Offline
User
**

Liczba postów: 16
RE: Problem z procesorem - komputer restartuje się
stawiam na temperaturę procesora jest wysoka na pewno słabo chłodzony.Ale do rzeczy musisz wejść do biosu i tam sprawdzić jaka masz ustawioną temperaturę przy której komp sie restartuje i albo wyłączyć lub zmienić na wyższa powinno być ok
16-05-2008, 18:02
Pablo Offline
VIP

Liczba postów: 851
Reputacja: 18
Co do pasty to nakłada się trochę i albo rozsmarowuje samemu, albo pasta sama odpowiednio się ułoży, po założeniu radiatora (docisk sam rozsmaruje pastę). Podłączyłeś zasilanie także do tego wejścia koło procesora? Taka wtyczka 4 pinowa.
16-05-2008, 19:06
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post
janki33 Offline
User
**

a i jeszcze jedno na pewno ta płyta obsługuje ten procesor czasami potrzeba wyższej rewizji płyty
17-05-2008, 13:36
patriot2008 Offline
Newbie
*

Liczba postów: 8
Tez mam nowy procesor i plyte glowna teraz czekam az pryjdzie mi obudowa i karta graficzna. Mam pytanie czy moe juz podlaczyc procesor i wiatrak do plyty glownej a dopiero potem plyte do obudowy? czy jest jakas kolejnosc montowania danych podzespolow? jakich srodkow ostroznosci sie uzywa przy montazu procesora?
18-05-2008, 12:14
Pablo Offline
VIP

Liczba postów: 851
Reputacja: 18
Móc chyba możesz, dlaczego by nie. Widziałem komputery bez obudowy, szczególnie pod hasłem OverclockingGrin. Środków ostrozności? Napewno nie nakładaj za dużo pasty i uważaj jak wszystko robisz.Grin Pasta nie może się wylewać poza procesor jakoś znacznie.Grin
18-05-2008, 12:40
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post
janki33 Offline
User
**

patriot2008 napisał(a):Tez mam nowy procesor i plyte glowna teraz czekam az pryjdzie mi obudowa i karta graficzna. Mam pytanie czy moe juz podlaczyc procesor i wiatrak do plyty glownej a dopiero potem plyte do obudowy? czy jest jakas kolejnosc montowania danych podzespolow? jakich srodkow ostroznosci sie uzywa przy montazu procesora?

Nawet wskazane jest montować procesor i chłodzenie na zewnątrz na równej nawierzchni wtedy użycie większej siły nie spowoduje pęknięcia lub uszkodzenia płyty a i dostęp jest lepszy pozdrawiam
18-05-2008, 15:13
aaayyy Offline
Newbie
*

janki33 napisał(a):stawiam na temperaturę procesora jest wysoka na pewno słabo chłodzony.Ale do rzeczy musisz wejść do biosu i tam sprawdzić jaka masz ustawioną temperaturę przy której komp sie restartuje i albo wyłączyć lub zmienić na wyższa powinno być ok

do biosu nie wejdę, bo nic się nie uruchamia, bios tym bardziej. pasta wydaje się być poprawnie rozsmarowana, poprzez dociśnięcie wiatraka się "ułożyła" Smile spróbuję jednak kupić nową pastę i ją nałożyć.

płyta główna obsługuje ten typ procesorów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-2008, 18:18 przez Vinci.)
18-05-2008, 22:06
janki33 Offline
User
**

janki33 napisał(a):do biosu nie wejdę, bo nic się nie uruchamia, bios tym bardziej. pasta wydaje się być poprawnie rozsmarowana, poprzez dociśnięcie wiatraka się "ułożyła" Smile spróbuję jednak kupić nową pastę i ją nałożyć.

płyta główna obsługuje ten typ procesorów.

to nie wina pasty a jaki masz zasilacz może już się kończy,kondensatory na płycie są ok.Spróbuj jeszcze reset biosu albo zworkami albo wyjmij baterie na około 30 sek.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2008, 19:03 przez Vinci.)
19-05-2008, 17:33
aaayyy Offline
Newbie
*

zasilacz chieftec 750w. problemem byla nieaktualna wersja biosu na plycie glownej, ktora nie obslugiwala tego procesora
19-05-2008, 19:42

Skocz do: