• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 26-06-2025, 0:27 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
ichbinich
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowy ram nie działa, jaka obudowa?
Autor Wiadomość
ichbinich Offline
Newbie
*

Liczba postów: 2
Reputacja: 0
Nowy ram nie działa, jaka obudowa?
Jako, że robie remoncik , a nie chcę zakładać kilku wątków, to w jednym opisze moje dwa problemy Smile

Postanowiłam zrobić mały remoncik w komputerze, kupić dysk i ramki. A, że jestem laikiem to mam kilka problemów Smile Komputer mam stary, wyjścia ATA. I chcę kupić dysk SATA II - WD 500gb z serii AAKS. I tutaj w grę wchodzi : wymiana płyty głównej, kontroler lub (chyba) kupno kieszeni zewnętrznej. Myślę, że najlepszą opcją będzie właśnie zewnętrzna obudowa. I jaka to powinna być obudowa? na co zwracać uwagę? jakie są najlepsze? (przedział cenowy +/- 100zł)

Moim drugim problemem są RAMki. w kompie mam 512mb DDR pc-3200. Dokupiłam identyczne, ten sam model, żeby zrobić dual-channel i okazało się, że po włożeniu nowych komputer uruchamia się tylko do momentu włączenia pulpitu i się wiesza, lub wcale nie chodzi. Gdy nowa kość RAMu włożona jest sama dzieje się podobnie. Przez moment komputer się wcale nie włączał, a nawet na starej kości resetował się po sprawdzaniu poprawności dysków. Podejrzewam, że może to być coś z napięciem. Czy wymiana zasilacza pomoże? Mam teraz Megabajt MGB-2505 ATX ale nie wiem co może być nie tak.

dzięki z góry za pomoc Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-04-2009, 20:28 przez Vinci.)
10-04-2009, 16:32
Odpowiedz cytując ten post
Mick Offline
Support

Liczba postów: 547
Reputacja: 36
RE: nowy ram nie działa, jaka obudowa?
Cytat:Moim drugim problemem są RAMki. w kompie mam 512mb DDR pc-3200. Dokupiłam identyczne, ten sam model, żeby zrobić dual-channel i okazało się, że po włożeniu nowych komputer uruchamia się tylko do momentu włączenia pulpitu i się wiesza, lub wcale nie chodzi. Gdy nowa kość RAMu włożona jest sama dzieje się podobnie. Przez moment komputer się wcale nie włączał, a nawet na starej kości resetował się po sprawdzaniu poprawności dysków. Podejrzewam, że może to być coś z napięciem. Czy wymiana zasilacza pomoże? Mam teraz Megabajt MGB-2505 ATX ale nie wiem co może być nie tak.

Co do pamięci RAM to:
- pamięć może być fabrycznie uszkodzona;
- może się gryźć z płytą główną (ma za dużą częstotliwość lub nie takie timingi)

Co do dysku twardego, co jeśli twoja obecna płyta główna nie ma SATA, to konieczny będzie zakup nowej. Smile

A i jeszcze jedno. Kontroler to chipset (W tym przypadku mostek południowy) na płycie głównej.
10-04-2009, 16:42
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ichbinich Offline
Newbie
*

Liczba postów: 2
Reputacja: 0
pamięć w sklepie działa, nie może się gryźć z płytą główną, gdyż jest to ten sam model, który mam teraz.

co do dysku twardego, jeżeli kupię przejściówkę/kontroler to będzie z ATA na SATA II.
a obudowa jest pod USB a nie pod SATA czy ATA
10-04-2009, 16:44
Odpowiedz cytując ten post
Mick Offline
Support

Liczba postów: 547
Reputacja: 36
Cytat:pamięć w sklepie działa, nie może się gryźć z płytą główną, gdyż jest to ten sam model, który mam teraz.

Coś jednak musi powodować, że ta kość RAM-u nie działa. Zła konfiguracja BIOS-u może? Podaj nazwę, model, częstotliwość, timingi i wielkość obu tych kości RAM.
10-04-2009, 16:47
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post

Skocz do: