• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 26-06-2025, 5:18 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
darnok662
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z rozszerzeniem sieci LAN.
Autor Wiadomość
darnok662 Offline
Newbie
*

Liczba postów: 1
Reputacja: 0
Problem z rozszerzeniem sieci LAN.
Witam, zwracam się do Was z takim oto problemem:
posiadam w domu sieć LAN(modem ADSL+router i do tego ethernetem podlączone 4 kompy +2 przez Wi-Fi.) U siebie w pokoju mam 2 komputery, do 1 jest podciągnieta skrętka, a drugi łączył się z siecią via Wi-Fi, lecz teraz chcę rozszerzyć ową sieć i postawić u siebie w pokoju router/switch, aby obydwa komputery juz kablowo (przez ten router tudzież switch)lączyły się z routerem do ktorego podlączony jest modem.
Oto schemat sieci, alby łatwiej bylo zrozumieć:
[Obrazek: problemlancopy.jpg]

Uploaded with ImageShack.us

Posiadam ruter oraz switch, aczkolwiek wolałbym zrobić to na router ponieważ switch jest stary, i nie mam pewności czy działa, ale pragnę się rownież zapytać jak rozwiązać taki problem switchem(na przyszlość). Switch ma 5 zwyklych gniazd, mam podciągnąć do jednego gniazda kabel od rutera, a do 2 następnych podłączyc skrętki od moich 2 kompow?(nie udawało mi się w ten sposob) Czy switch ma jakies ustawienia, jak ruter?
Natomiast nie jestem pewien czy można w taki sposób łączyć 2 rutery, zresztą co mam wtyknąc w WAN? I jak skonfigurować ruter? :/ Przepraszam jeśli moj problem wydaje się łatwy, ale szukałem i podobnego nigdzie nie znalazłem, wszyscy mają problem zazwyczaj z podzieleniem łącza na 2 komputery.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
16-07-2010, 20:51
Odpowiedz cytując ten post

Wiadomości w tym wątku
Problem z rozszerzeniem sieci LAN. - przez darnok662 - 16-07-2010, 20:51
RE: Problem z rozszerzeniem sieci LAN. - przez Vinci - 19-07-2010, 23:38

Skocz do: