W celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania, forum WebElite.pl wykorzystuje pliki cookies. Zmiany ich ustawień możesz dokonać w opcjach konfiguracyjnych swojej przeglądarki.
  • Forum

  • Regulamin

  • Szukaj

  • Użytkownicy

  • Kalendarz

  • Pomoc

  • Kontakt

  •  
Aktualny czas: 18-09-2019, 6:44 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
Rozpocznij wątek  Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Potrzebne sterowniki
Autor Wiadomość
agnieszka_xD Offline
Newbie
*

Liczba postów: 9
Reputacja: - 0 +
Post: #1
Potrzebne sterowniki

Czesc Smile
Potrzebne mi sterowniki do napedu dvd writer & cd writer szukalam juz wszedzie ale niemoge znalesc Sad

to moze sie przydac xD
Windows Vista
to niewiem jak sie nazywa ale do tego trzeba znalesc sterowniki -
HL-DT-ST DVDRAM GH20NS10 ATA Device
naped jest od LG
18-04-2009 17:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Support
kocon Offline
Znawca
***

Liczba postów: 77
Reputacja: - 3 +
Post: #2
RE: Potrzebne sterowniki

Prawie zawsze do napędów optycznych nie potrzeba sterowników... Wyjaśnij jak ci napęd 'nie działa'.
18-04-2009 18:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
agnieszka_xD Offline
Newbie
*

Liczba postów: 9
Reputacja: - 0 +
Post: #3
RE: Potrzebne sterowniki

no poprostu niechce czytac plyt nawet jak nie sa porysowane
kolega powiedzial ze potrzebne mi sterowniki ale ja nieumiem zadnych znalesc
18-04-2009 21:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kocon Offline
Znawca
***

Liczba postów: 77
Reputacja: - 3 +
Post: #4
RE: Potrzebne sterowniki

Zobacz czy zworka jest na master i czy napęd jest na 'końcu' taśmy. Spróbuj też odpalić go na innym komputerze.
I nie podpinaj na tej taśmie żadnych innych napędów.Sam mam bardzo podobny napęd i w tym tkwił problem 'gryzł' z innymi urządzeniami podpiętymi to tej samej taśmy. (:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2009 22:07 przez kocon.)
18-04-2009 22:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
agnieszka_xD Offline
Newbie
*

Liczba postów: 9
Reputacja: - 0 +
Post: #5
RE: Potrzebne sterowniki

wiesz niejestm komputerowcem nieznam sie na tym wcale i dlatego pytam wiec bylabym wdzieczna jesli bys to jakos wytlumaczyl zrozumiale Smile
19-04-2009 12:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Mick Offline
Support
*****

Liczba postów: 547
Reputacja: - 36 +
Post: #6
RE: Potrzebne sterowniki

Czy kłopoty z napędem optycznym miałaś od początku?
Czy komputer się zawiesza bądź restartuje?

Start -> Panel Sterownia - >Narzędzia Administracyjne -> Zarządzanie komputerem otworzy Ci się nowe okno, to prawej stronie wybież "Menedżer urządzeń" i sprawdź czy w żadnej z pocyji nie ma zapytajnika lub wykrzyknika.
19-04-2009 12:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
agnieszka_xD Offline
Newbie
*

Liczba postów: 9
Reputacja: - 0 +
Post: #7
RE: Potrzebne sterowniki

wlasnie jest ten wykrzyknik
nie tak mam tylko po formacie komputera
zacinaja sie czasami strony internetowe ale nie caly komputer
19-04-2009 13:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Mick Offline
Support
*****

Liczba postów: 547
Reputacja: - 36 +
Post: #8
RE: Potrzebne sterowniki

Możliwe, że problemy sprawia sam system Windows Vista. Jak każdy wie ten system jest wyższą formą masochizmu. :-)

Przy jakiej pozycji jest te wykrzyknik?
19-04-2009 16:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
agnieszka_xD Offline
Newbie
*

Liczba postów: 9
Reputacja: - 0 +
Post: #9
RE: Potrzebne sterowniki

no ale ten komputer byl juz z vistom kupiony wiec niepowinien sprawiac problemow ale jednak

nierozumie o jaka pozycje chodzi
jak wejde w ten caly ''menager'' to sa te ikony przy ktorych sa te plusiki i jak wezne wlacze ten plusik od DVD/CD-ROM i tam jest ten obrazek czy ikona niewiem jak to nazywacie z wykrzyknikiem i pisze ten kod czy ta nazwa tego ''HL-DT-ST DVDRAM GH20NS10 ATA Device ''
19-04-2009 21:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Mick Offline
Support
*****

Liczba postów: 547
Reputacja: - 36 +
Post: #10
RE: Potrzebne sterowniki

Cytat:no ale ten komputer byl juz z vistom kupiony wiec niepowinien sprawiac problemow ale jednak

Co z tego, że kupowany z Vista? Sprzedawcy wlepiają to na siłę.

Włącz menadżer urządzeń, wybierz w listy swój napęd, kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz pozycję Właściwości. I napisz Mi co tam pisze. :-)
19-04-2009 21:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
agnieszka_xD Offline
Newbie
*

Liczba postów: 9
Reputacja: - 0 +
Post: #11
RE: Potrzebne sterowniki

a wiec tak jako ze komputer nie jest polski musze to przetlumaczyc wiec niewiem czy cos zrozumiesz

''Der Gerätetreiber für diese Hardware kann nicht geladen werden. Der Treiber ist möglicherweise beschädigt oder nicht vorhanden. (Code 39)

Klicken Sie auf "Problembehandlung", um Daten zu diesem Gerät an Microsoft zu senden und zu prüfen, ob eine Lösung verfügbar ist.''
to tekst oryginalny
teraz powiem o co mniej wiecej chodzi
Sterownik do tego Hardware niemoze byc zaladowane (albo naladowane). Treiber moze byc uszkodzony albo niedostepny.

Nacisnij na "Problembehandlung" zeby te dane do microsofta przeslac zeby sprawdzic czy znajdzie jakies rozwiazanie.

A wiec jak nacislam ten "Problembehandlung" to nic nieznalazlo
19-04-2009 23:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Mick Offline
Support
*****

Liczba postów: 547
Reputacja: - 36 +
Post: #12
RE: Potrzebne sterowniki

Hmm. Powinna zminić system na polski. :-)

Hmm. System Windows nie moża załadować sterownika:
- sterownik jest uszkodzony
- rejestr jest uszkodzony
- brak sterownika
19-04-2009 23:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
agnieszka_xD Offline
Newbie
*

Liczba postów: 9
Reputacja: - 0 +
Post: #13
RE: Potrzebne sterowniki

no i co mam przez to rozumiec? czyli musze wolac fachowca zeby to zrobil czy idzie cos z tym zrobic samemu? kolega powiedzial ze jak mam takie cos to brakuje mi sterownikow. juz raz tak bylo ale komp byl na gwarancji i to naprawili teraz bez gwarancji mowia ze musze isc gdzies indziej albo wolac fachowca bo to juz nie ich sprawa
20-04-2009 12:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Mick Offline
Support
*****

Liczba postów: 547
Reputacja: - 36 +
Post: #14
RE: Potrzebne sterowniki

Trudno mi powiedzieć co może być przyczyną tego. Nie umeisz nic powiedziec na temat swojego komputera. Zawołaj fachowca. :-)
20-04-2009 14:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
agnieszka_xD Offline
Newbie
*

Liczba postów: 9
Reputacja: - 0 +
Post: #15
RE: Potrzebne sterowniki

hmm jakos nieciagnie mnie do komputerow uzywam jak potrzeboje wiec przepraszam bardzo jesli niezrozumiales
20-04-2009 15:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Mick Offline
Support
*****

Liczba postów: 547
Reputacja: - 36 +
Post: #16
RE: Potrzebne sterowniki

Nie musisz przepraszać. Uważam, że dobrym wyjściem było by abyś zrobiła reinstalacje systemu.
20-04-2009 15:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
agnieszka_xD Offline
Newbie
*

Liczba postów: 9
Reputacja: - 0 +
Post: #17
RE: Potrzebne sterowniki

juz raz robilam i niedzialalo :/ teraz zrobilam ponownie i dziala :/ czy mozliwe ze poprzednim razem to zle odczytalo plyte czy cos? a pozatym moj znajomy mowil ze potrzebne mi tylko sterowniki niemowil nic zeby reinstalizowac system a zna sie dosc dobrze

Dzieki za rade ktora sie jednak przydala Wink
21-04-2009 20:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Rozpocznij wątek  Odpowiedz 


Skocz do: