• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 26-06-2025, 0:39 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
Barthezz
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAŁY :) Problem z wydajnością
Autor Wiadomość
Barthezz Offline
Znawca

Liczba postów: 100
Reputacja: 1
MAŁY :) Problem z wydajnością
Witam! Tydzień temu złożyłem kupiłem nowe części, Tzn. Asus M2n-2 sli, A64 x2 4400+, 2GB Kingston 800 Dual Channel, Gigabyte 8600GT.
Jak narazie dysk twardy ( WD Caviar 80GB ATA ) mam podłączony do starej taśmy Ata 66. Czy poprawię wydajność komputera, jeśli podłącze dysk pod taśmę ASUS'a, którą dostałem w komplecie z płytą? Sam komputer chodzi świetnie, ale denerwuje mnie dosc dlugie kopiowanie na dysk lub instalowanie aplikacji. PROSZĘ O POMOC.

Barthezz
19-01-2008, 8:35
Odpowiedz cytując ten post
fanatic Offline
Znawca

Liczba postów: 54
Reputacja: 0
RE: MAŁY :) Problem z wydajnością
Po zmianie taśmy łączącej dysk nie będzie znacznej różnicy w ydajności dysku.
Taśma taka poprawia jedynie jakość połącznie zwiększa stromość zboczy sygnałów przesyłanych, redukuje zakłucenia.
Zobacz czy masz włączone DMA.
Sprawdz prędkość dysku za pomocą HDTach i napisz jaki masz transfer.
28-01-2008, 9:04
Barthezz Offline
Znawca

Hee! Założona taśma Ata133, dysk ma opcje Ata133 a tu kopiowanie z HDD 106,7 MB/S. Co może być przyczyną? może to ze dysk buczy niemiłosiernie, z tego co slyszalem to łożyska się zacierają. Czy idzie z tym żyć? Jak coś proszę o propozycję dysku Sata2 160 GB/8MB. Teraz obecnie 5-cio letniego Caviara 80 GB.
A tu ciekawostka. Założyłem nieużywaną Barracude ATA 40 GB, jezuniu... Wydajnośćwieksza o wiele i system chodzi lepiej, komp ciszej.Co robić? Pozdrawiam
30-01-2008, 7:29
fanatic Offline
Znawca

Sam posiadam dwa dyski w tym jeden Caviar oraz Seagate.
Caviar pracuje znacznie głośniej. Jeżeli chcesz wymienic dysk to polecam własnie firmy Seagate jedne z najciszej pracujących dysków. Polecam taki model
Kod:
http://allegro.pl/item301818437_dysk_seagate_barracuda_7200_10_160gb_8mb_sata2_.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-01-2008, 8:47 przez fanatic.)
30-01-2008, 8:40
Barthezz Offline
Znawca

No, mam go na oku, ale co myślisz o dysku Maxtor? slyszalem ze dobre, ale jak jest w rzeczywistosci?
30-01-2008, 15:06
fanatic Offline
Znawca

Jeżeli chodzi o prędkość pracy oraz czas dostępu znacznie się od siebie nie różnią. Dyski Seagate są znacznie cichsze. Miałem kiedyś dysk Maxtor jednak po 2 latach uległ uszkodzeniu miał ciekawe możliwości można było za pomocą specjalnego programu wyciszyć jego pracę kosztem wydajności. W nowych z tego co wiem nie ma już takich opcji.
30-01-2008, 16:23

Skocz do: