• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 03-06-2025, 20:45 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
kmarex
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z Pendrive'em w XP
Autor Wiadomość
kmarex Offline
Newbie
*

Liczba postów: 5
Reputacja: 0
Problem z Pendrive'em w XP
Witam!
Mam nadzieje, ze bedziecie w stanie mi pomoc. Mam nastepujacy problem - gdy wkladam Pendrive do portu USB (ktoregokolwiek z 3 w moim laptopie), to wyswietla sie ikonka w zasobniku systemowym, ktora sluzy do bezpiecznego odlaczania sprzetu (czyli Windows "wie", ze w porcie USB jest pendrive) - tak jak widac na screenshot'cie numer 3. Gdy klikne na ikone (screen 2) to widac, ze system identyfikuje dobrze Pendrive'a jako Freecom DataBar USB2.0 USB Device.
Czyli nie dosc, ze system wie, ze Pendrive jest w srodku, to wie, ze to Pendrive i jest w stanie go zidentyfikowac. Widac takze zolte koleczko z wykrzyknikiem, ktore jest indykatorem jakiegos problemu, jak na moje oko.

OK, problem w tym, ze Pendrive nie wyswietla sie w "Moj Komputer" wogole.

Odrazu dodam, ze:
1) Problem nie jest kwestia SP3, po zainstalowaniu SP3 Pendrive'y dzialal, potem cos sie popsulo. Pozatym to jest oficjalny SP3 CR ze strony Microsoftu.
2) Jakikolwiek inny Pendrivem wsadzony do portu USB zachowuje sie tak samo, czyli nie wyswietla sie w "Moj komputer".
3) Pendrive'y ktore sprawdzalem dzialaj dobrze na innych komputerach.
4) Nie mam na kompie zadnych wirusow.

Z gory dziekuje za pomoc, pozdrawiam.

[Obrazek: f_problemzUSBm_c9ed340.jpg]
13-01-2008, 22:00
Odpowiedz cytując ten post
Vinci Offline
Administrator Techniczny

Liczba postów: 771
Reputacja: 32
RE: Problem z Pendrive'em w XP
Sprawdź w czy czasem nie masz ustawionej opcji oszczędzanie energii (Menedżer urządzeń -> Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej -> Główny koncentrator USB -> Wlasciwosci -> zarządzanie energią -> odznacz opcje "zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszcządzania energii").

Jeżeli powyższa rada nie skutkuje odinstaluj wszystko z kontroler uniwersalnej magistrali szeregowej (Menadżer urządzeń). Po restarcie komputera powinny zainstalować się ponownie sterowniki USB.
13-01-2008, 22:15
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kmarex Offline
Newbie
*

Vinci napisał(a):Sprawdź w czy czasem nie masz ustawionej opcji oszczędzanie energii (Menedżer urządzeń -> Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej -> Główny koncentrator USB -> Wlasciwosci -> zarządzanie energią -> odznacz opcje "zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszcządzania energii").

Jeżeli powyższa rada nie skutkuje odinstaluj wszystko z kontroler uniwersalnej magistrali szeregowej (Menadżer urządzeń). Po restarcie komputera powinny zainstalować się ponownie sterowniki USB.

Niestety, Twoja porada nie pomogla, komputer zachowuje sie nadal tak samo Sad
13-01-2008, 22:35
Vinci Offline
Administrator Techniczny

Hmm... może jakiś inny napęd zajął mu literę dysku. W "Zarządzaniu dyskami" nadaj mu jakąś wolną literkę. Ewentualnie zainstaluj sterowniki do pendrive jeszcze, jeżeli nie robiłeś tego wcześniej
13-01-2008, 22:48
kmarex Offline
Newbie
*

Vinci napisał(a):Hmm... może jakiś inny napęd zajął mu literę dysku. W "Zarządzaniu dyskami" nadaj mu jakąś wolną literkę. Ewentualnie zainstaluj sterowniki do pendrive jeszcze, jeżeli nie robiłeś tego wcześniej

Zarzadzenie dyskami w "device manager"? Tam niczego nie ma apropo liter dyskow... (?)
13-01-2008, 22:54
Vinci Offline
Administrator Techniczny

Chodzi mi o Panel Sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem -> Zarządzanie dyskami
13-01-2008, 23:02
kmarex Offline
Newbie
*

Vinci napisał(a):Chodzi mi o Panel Sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem -> Zarządzanie dyskami

Okazalo sie, ze pendrive nie ma litery przypozadkowanej...

[Obrazek: f_Clipboard01m_365dc52.jpg]

Musze zrobic restart, zaraz zobaczymy co sie stanie....
Zrestartowalem kompa, ale i tak nie da sie litery przyporzadkowac do pendrive'a...
13-01-2008, 23:08
Vinci Offline
Administrator Techniczny

Teraz już nie wiem co może być dalej nie tak. Jedyny pomysł, który jeszcze mi się nasuwa to reinstall systemu, ale co do pozbycia się problemu pewny nie jestem.
13-01-2008, 23:24
kmarex Offline
Newbie
*

Vinci napisał(a):Teraz już nie wiem co może być dalej nie tak. Jedyny pomysł, który jeszcze mi się nasuwa to reinstall systemu, ale co do pozbycia się problemu pewny nie jestem.

Dziwne jest to, ze nie da sie litery przyporzadkowac, ze ten blad wyskakuje. Gdy restartuje kompa jest tak samo... a mowi wyraznie, aby zrestartowac.

Tak czy inaczej, dzieki za pomoc, posatram sie cos pokombinowac.
13-01-2008, 23:29

Skocz do: