• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 01-06-2025, 15:04 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
Marselius
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problemy z OC procesora E8400
Autor Wiadomość
Marselius Offline
Newbie
*

Liczba postów: 2
Reputacja: 0
Problemy z OC procesora E8400
Witam, mam problemy z podkręceniem procesora Intel Core 2 Duo E8400. Na defaultowych ustawieniach temperatura w spoczynku na rdzeniach wychodzi w granicach 42 stopni (sprawdzam przez SpeedFan i CoreTemp), natomiast po 10minutach na stresie w Orthosie osiąga temperaturę 59stopni. Wiem, jakie możliwości ma ten procesor, dlatego też postanowiłem go podkręcić. Jednak przy FSB 353Mhz (przy mnożniku 9 daje to 3177MHz) temperatura w stresie osiąga szybko 70stopni. Próbowałem zmieniać napięcie z auto na 1.33125V (i mniejsze wartości) ale to na nic. Jedyna różnica jest taka, że przy ustawieniu napięcia na auto temperatura w stresie sięga powyżej 78 stopni (dalej nie sprawdzałem). Co mam zrobić? Przeczyściłem komputer z kurzu oraz wystawiłem go na wolną powierzchnię. Mam tak naprawdę tylko jeden pomysł na rozwiązanie tej sytuacji, ale nie chcę nic sugerować. Proszę o pomoc.

Sprzęt:
Procesor - Intel Core 2 Duo E8400
Chłodzenie - Scythe Ninja Copper
Płyta główna - ASUS P5E
Pamięci - 4x1gb A-Data DDR2 800+ Extreme Edition
Karta graficzna - ASUS EAH3870X2 1GB Top
Dyski twarde - 2xSeagate Barracuda 7200.11 500GB
Zasilacz - NOX Pulsar Series 750Watt
Obudowa - NZXT Classic Series Lexa Blackline
24-07-2010, 11:47
Odpowiedz cytując ten post
Marselius Offline
Newbie
*

Liczba postów: 2
Reputacja: 0
RE: Problemy z OC procesora E8400
Podkręciłem procesor na 3780MHz przy napięciu 1.30625V i temperatura w spoczynku wynosi 54stopnie, a w stresie po 8h pracy Orthosa sięgnęła 76stopni, ale raczej trzymała 72stopnie. Dodatkowo ustawiłem napięcie na pamięciach 2V.
Boję się dalej podkręcać bo temperatura jest już wysoka. Moje pytanie brzmi: czy jak będę dalej podkręcał (co wiąże się ze wzrostem temperatury na procku) to w Orthosie będą wyskakiwać błędy czy procesor się może zjarać nawet bez błędów w Orthosie? Bo w poradniku jest napisane, żeby kręcić dopóki komputer przestanie się włączać i wtedy trzeba zresetować biosa i zwiększyć napięcie. Jak już to nie pomoże to zmniejszyć FSB.
Kolejne pytanie: jak ludzie piszą (również w artykułach), że procesor udało się podkręcić do 4.2GHz to co to oznacza? Że nie przekroczył przy tym taktowaniu temperatury 73stopni czy że przy takim taktowaniu komputer pracował wydajnie i zero błędów (ale temperatura już nie miała znaczenia) czy że komputer dał radę się uruchomić ale przy mocniejszej pracy padał i resetował się itp (tutaj również temperatura nie miała znaczenia)?
Po prostu nie wiem czy podkręcać aż temperatura przekroczy maksymalną zalecaną przez producenta czy dopóki komputer sprawnie działa czy aż do maksymalnego możliwego napięcia zalecanego przez producenta?
29-07-2010, 15:16
Odpowiedz cytując ten post

Skocz do: