• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 26-06-2025, 0:23 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
darnok662
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z rozszerzeniem sieci LAN.
Autor Wiadomość
darnok662 Offline
Newbie
*

Liczba postów: 1
Reputacja: 0
Problem z rozszerzeniem sieci LAN.
Witam, zwracam się do Was z takim oto problemem:
posiadam w domu sieć LAN(modem ADSL+router i do tego ethernetem podlączone 4 kompy +2 przez Wi-Fi.) U siebie w pokoju mam 2 komputery, do 1 jest podciągnieta skrętka, a drugi łączył się z siecią via Wi-Fi, lecz teraz chcę rozszerzyć ową sieć i postawić u siebie w pokoju router/switch, aby obydwa komputery juz kablowo (przez ten router tudzież switch)lączyły się z routerem do ktorego podlączony jest modem.
Oto schemat sieci, alby łatwiej bylo zrozumieć:
[Obrazek: problemlancopy.jpg]

Uploaded with ImageShack.us

Posiadam ruter oraz switch, aczkolwiek wolałbym zrobić to na router ponieważ switch jest stary, i nie mam pewności czy działa, ale pragnę się rownież zapytać jak rozwiązać taki problem switchem(na przyszlość). Switch ma 5 zwyklych gniazd, mam podciągnąć do jednego gniazda kabel od rutera, a do 2 następnych podłączyc skrętki od moich 2 kompow?(nie udawało mi się w ten sposob) Czy switch ma jakies ustawienia, jak ruter?
Natomiast nie jestem pewien czy można w taki sposób łączyć 2 rutery, zresztą co mam wtyknąc w WAN? I jak skonfigurować ruter? :/ Przepraszam jeśli moj problem wydaje się łatwy, ale szukałem i podobnego nigdzie nie znalazłem, wszyscy mają problem zazwyczaj z podzieleniem łącza na 2 komputery.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
16-07-2010, 20:51
Odpowiedz cytując ten post
Vinci Offline
Administrator Techniczny

Liczba postów: 771
Reputacja: 32
RE: Problem z rozszerzeniem sieci LAN.
Najprostszym rozwiązaniem wydaje się podłączenie do routera kablem prostym tego switcha. Następnie kolejne punkty dostępowe podpiąć na porty do switcha. Co do ustawień switcha to zależy co to za model, ale zapewne można wrzucić do niego konfigurację poprzez konsolę.
Jeśli chcesz to zrobić w oparciu o dwa routery to też kablem prostym. Reszta to już sprawa odpowiedniej adresacji.
19-07-2010, 23:38
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post

Skocz do: