• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 03-06-2025, 20:52 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
Roni_10
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
found.000 - 0 bajtów, a tak naprawdę 15 GB - problem
Autor Wiadomość
Roni_10 Offline
Newbie
*

Liczba postów: 1
Reputacja: 0
found.000 - 0 bajtów, a tak naprawdę 15 GB - problem
Witam,

Mam taki głupi problem na kompie, nie mam już pomysłu jak go rozwiązać. Mam na dysku C katalog "Filmy". Kilka dni temu po skopiowaniu tam dwóch filmów w divixie chciałem do niego wejść i pojawił się komunikat:
C:\Filmy nie jest dostępny.
Plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny.
Nie mogłem wejść do katalogu, a gdy kliknąłem prawym klawiszem to tak jakby to był pusty folder, bo "0 bajtów zajmuje". Pomyślałem sobie kit z tym, zrobię skandisk może jakiś błąd, no to restart, robi skandisk, coś tam mieliło, mieliło, napisy przelatywały, że naprawia uszkodzone pliki i pojawiały się te filmy co tam miałem (przy okazji - katalog zajmuje/zajmował około 15 GB bodajże, na dysku C: zmiany wolnego miejsca nie widać, bo jest tylko 1 GB wolnego, tak jak było, czyli gdzieś te dane muszą być). Po tym skandisku wchodzę na folder Filmy i pojawia się teraz taki komunikat:
[Obrazek: filmysr6.jpg]

W końcu znalazłem program "GetDataBack dla NTFS", który elegancko znalazł cały katalog Filmy w folderze C:\found.000\dir0000.chk\... (cała zawartość katalogu Filmy). Skopiować/odzyskać mogę wszystkie dane z tego katalogu, ale akurat mam problem z miejscem, ale to też nie problem, bo pendrive'ami sie mogę pobawić i na laptopa dane przerzucić.

Teraz pojawił się inny problem, po wyświetleniu ukrytych i systemowych plików w C:\ jak wchodzę do katalogu "found.000" nie ma tam nic, a sam katalog zajmuje 0 bajtów, a program GetDataBack wszystko tam widzi (katalog dir0000.chk). Chodzi o to, że chcę usunąć ten katalog lub jego część stopniowo, ale pojęcia nie mam jak to zrobić. Po pewnym czasie wpadłem na pomysł LiveCD Linuxa Knoppixa i co się okazało? Linux wszystko widzi w katalogu "found.000" jest katalog "dri0000.chk", a w nim cała zawartość katalogu Filmy i nawet mogę każdy film otworzyć, każdy plik tekstowy przeczytać, dane mogę skopiować. Natomiast nie mogę tych danych w Linuxie ani przenieść ani usunąć (wyświetla informację, że nie da się tego usunąć).

I w tym momencie mój średnio-zaawansowany mózg komputerowy staje i nie wie co dalej robić.

Moje pytanie do was: W jaki sposób usunąć te dane z folderu "found.000".

pozdrawiam i czekam na rady/sugestie/wszelkiego rodzaju wskazówki/opisy działań.

Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2008, 1:11 przez Vinci.)
28-03-2008, 21:40
Odpowiedz cytując ten post

Skocz do: