• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 01-06-2025, 12:43 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
m4r1usz
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Instalacja systemu windows XP
Autor Wiadomość
m4r1usz Offline
Znawca

Liczba postów: 154
Reputacja: 4
Instalacja systemu windows XP
Wkladamy do napedu plytke z windowsem. Jezeli jest to plytka botowana instalacja uruchamia sie samoczynnie. Jezeli nie musimy zmienic botowanie plyty w biosie. Zeby wejsc do biosu resetujemy komputer i wciskamy ciagle klawicz F2.
Gdy juz wejedziemy do biosu najezdzamy na pozycje First boot device. Ustawiamy w tej opcji CD-ROM. Naciskamy klawicz ESC i wybieramy opcje SAVE & EXIT SETUP. Teraz komputer nam sie resetuje i po uruchomieniu botuje jako pierwszy nasz naped CD-ROM.

Nastepnie musimy uruchomic instalacje.
Gdy na ekranie pojawi sie komunikat " Dowolny klawisz spowoduje rozruch systemu z dysku CD" klikamy dowolny klawis. // Ja najczesciej klikam spacje
Nastepnie mamy 3 opcje do wyboru
a) Instalacja systemu
b) Naprawa
c) Zakoncz
Wciskamy enter wybierajac instalacje systemu.
Dalej pokazuje nam sie licencja. Wciskamy F8 zeby ja zaakceptowac.
Nastepnie jezeli na naszym dysku wczesniej byl zainstalowany systemu windows mamy propozycje jego naprawy, my jednak chcemy zainstalowac nowego windowsa wiec wciskamy ESC.

Nastepnym procesem przy instalacji bedzie utworzenie partycji dla naszego nowego systemu.
Najlepiej stworzyc conajmiej dwie partycje, poniewaz w razie pozniejszej reinstalacji systemu stracimy tylko wszystkie dane ktore beda na partycji z windowsem.
Jezeli mamy juz zrobione partycje, wybieramy partycje C wciskamy enter i przechodzimy dalej.
W tym miejscu musimy sformatowac nasze partycje i wybrac system pliku. Oczywiscie jako system pliku wbieramy NTFS i nie korzystamy z szybkiego formatowania. // Jak cos robic to robic juz to dokladnie

Po kilku minutach jestesmy poproszenie i wpisanie kilka informacji.
Jest to nazwa uzytkownika haslo. Nazwa naszego komputera, jezyk, cd key // oczywiscie oryginalnyGrin
Nastepnie pojawia sie konfiguracja sieci "zaznaczamy ustawienia zaawansowane" i klikamy dalej.

Po zakonczonej instalacji podczas restartu systemu wyjmujemy plytke i cieszymy sie naszym pieknym windowsem.

Dalej musimy jeszcze zainstalowac wszystkie sterowniki.
Od karty graficznej, dzwieku itp.
Instalujemy najlepiej wszystkie ktore dostalismy na oryginalnej plytce dolaczonej do komputera. Reszte konfigurujemy wedlug wlasnych potrzeb.

Mam nadzieje ze ten tutek jest dosyc zrozumialy. Jezeli beda jakies pytania, prosze pytac w tym temacie.
Pozdrawiam, blupop
28-01-2008, 14:03
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Jozio Offline
User
**

Liczba postów: 31
Reputacja: 0
RE: Instalacja systemu windows XP
Są także inne metody w różnych BIOS'ach spróbuje 3 najczęściej spotykane możliwości ( zależy od wieku waszego procka i wersji BIOS'u ) ty chyba zaprezentowałeś obsługe BIOS'u o nazwie "Prohenix" ( chyba dobrze to napisałem xP ). A wiec poniżej znajdują sie te możliwości.

Pierwsza Metoda :
1 )Wchodzimy do biosu :
- Należy ponownie uruchomić komputer
- Wcisnąć klawisz " delete " lub " F2 "
- Jesteśmy w BIOS'ie
2 ) Wchodzimy w zakładkę " Boot Device " lub sama nazwa " Boot "
3 ) Wybieramy " CD-ROM " jako pierwszy na liście
- Aby to zrobić należy wykonać następujące funkcje ( zależy od zainstalowanego BIOS'a )
a ) Najeżdżamy na zakładkę CD-ROM wciskamy " + " i za pomocą strzałek przesuwamy ją w góre.
b ) Wchodzimy w Główny panel i wybieramy ( taki bajerek malutki powinny być tam numery lub jakaś dziwna nazwa [ np. nazwa dysku wraz z numeracją ] ) CD - ROM i klikamy ENTER
c ) Za pomocą strzałek najeżdżamy na zakładkę CD - ROM i klikamy ENTER wybieramy numer " 1 " i klikamy ENTER.

4 ) Następnie dwu krotnie klikamy ESC i najeżdżamy na zakładkę YES a następnie klikamy ENTER

są jeszcze różne typy biosów ale już nie pamiętam jak na nich sie posługiwano xD
18-06-2008, 12:48
Odpowiedz cytując ten post
djsonny Offline
Newbie
*

Liczba postów: 5
Nastepnie mamy 3 opcje do wyboru
a) Instalacja systemu
b) Naprawa
c) Zakoncz

Ja własnie tych opcji nie mam Sad mam tylko nacisnij F2 aby zaczac instalacje sterownikow cos tam itp.
I wgl mi sie to nie wyswietla w glownym oknie tylko na dole taka linijka jest :/ Co mam zrobic?
23-06-2009, 10:27
astrIX Offline
User
**

Liczba postów: 14
(23-06-2009, 10:27)djsonny napisał(a): Ja własnie tych opcji nie mam Sad mam tylko nacisnij F2 aby zaczac instalacje sterownikow cos tam itp.
I wgl mi sie to nie wyswietla w glownym oknie tylko na dole taka linijka jest :/ Co mam zrobic?

a czy formatowałeś już kiedyś komputer za pomocą tej płytki ? i czy płytka jest orginalna ?
23-06-2009, 14:05

Skocz do: