• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 03-06-2025, 21:45 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
kamila
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Windows Vista
Autor Wiadomość
kamila Offline
Girl
*

Liczba postów: 9
Reputacja: 0
Windows Vista
Jaka jest wasza opina na temat nowego systemu Windows Vista?
17-12-2007, 15:11
Odpowiedz cytując ten post
Pablo Offline
VIP

Liczba postów: 851
Reputacja: 18

Na temat tego systemu krążą różne opinie. Jest on bardzo pamięciożerny (pochłania duże ilości pamięci ram). Z tego co wyczytałem to do nomalnego użytkowania wersji home powinno się mieć conajmniej 1GB ramu. System faktycznie ładnie się prezentuje, ale co do jego bezpieczeństwa to już podobno inna sprawa. Gdzieś przeczytałem, że Viste zaatakował bodajże kilkuletni wirus :P. Także o bezpieczeństwie tego Windowsa nikt raczej nie wypowiadał się pozytywnie. Pulsem jest Direct X 10, który wykorzystywany jest teraz w dużej ilości gier. Oczywiście nie jestem żadnym ekspertem i polegałem głównie na tym, co udało mi się gdzieś wyczytać Grin
18-12-2007, 8:40
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kamila Offline
Girl
*

pytam się ponieważ kupiłam komputer z potężną pamięcią bez oprogramowania.Zainteresowała mnie vista swoim wyglądem przede wszystkim.Obecnie posiadam komputerze (starym jeszcze) Windowsa Home Edition ... znajomy mi powiedział że nie będzie już aktualizacji do tego programu - prawda? ;>
18-12-2007, 15:08
Pablo Offline
VIP

Czy nie będzie aktualizacji to nie wiem, ale jeśli ma dużo pamięci, a komputer nie ma służyć np. do gier czy konwertowania to spokojnie można brać Vistę, ponieważ duże ilości pamięci nie będą potrzebne do czego innego. Ile tej pamięci w sumie jest? Tak na marginesie może warto zastanowić się nad jakimś Linuxem?
18-12-2007, 15:22
kamila Offline
Girl
*

pamięci jest 400 GB ^^ .Nad Linuxem myślałam... ale jest to wykluczone ponieważ z tego co wiem Linux jest dość trudny w obsłudze chociaż jest darmowy.A orientujecie się może ile może kosztować vista?Z góry dzięki za odpowiedź.
19-12-2007, 15:06
Pablo Offline
VIP

tak 400 GB na dysku ale pamięci ram ile ?
19-12-2007, 15:29
Vinci Offline
Administrator Techniczny

Liczba postów: 771
Reputacja: 32

Tak jak kolega wyżej powiedział 400GB może być rozmiarem Twojego dysku, a chodzi tu o pamięć RAM - znacznie ważniejszy czynnik jeśli chodzi o ten system. Należy pamiętać, że sporo programów i sterowników nie jest jeszcze wspieranych przez Vistę. Co do ciągłych aktualizacji Win XP nie sądzę, aby było to tak ważne :P Można zainstalować pakiet ServicPack. Wybór systemu zależy tutaj przede wszystkim od określenia celu jego wykorzytania i dostępnego budżetu.

Ceny Visty są różne, a zależa od wersji oraz czy wydanie jest OEM czy BOX.
Przykładowo:
OEM:
Kod:
http://sklep.centrumxp.pl/113,2,kategoria,OEM.aspx

BOX:
Kod:
http://sklep.centrumxp.pl/114,2,kategoria,BOX.aspx
19-12-2007, 18:41
kamila Offline
Girl
*

pamięci ram to mam 2 GB.Powiem szczerze że przy zakupie komputera patrzyłam raczej na to 400 GB ^^ sądziłam że to jest ważniejsze.
19-12-2007, 20:21
Pablo Offline
VIP

Zależy, jak dla kogo na tych 400GB napewno zmieści się dużo danych :P, ale jak wspomniał Vinci do obsługi Visty pamięć Ram jest bardziej ważna. Na dysku system jest zainstalowany ale to pamięć ram tak jakby go obsługuje.
19-12-2007, 20:34
kamila Offline
Girl
*

na dokładne zastanowienie się mam czas do piątku.To teraz podsumujmy. Jak myślicie? Kupić viste przy 400GB na dysku i 2 GB ram?
19-12-2007, 20:38
Vinci Offline
Administrator Techniczny

Ja powiem tak, przy takich parametrach sprzętowych spokojnie "pójdzie" Vista. Zakładam, że Twój procesor ma min. 800Mhz. Wiadomo dla obsługi interfejsu aero potrzebna jest jeszcze karta graficzna z supportem DirectX9, driverem WDDM i min. 128MB. Ilość pamięci RAM jest jak najbardziej wystarczająca. Jeszcze jedno pytanko: do czego będziesz głównie używała komputera?
19-12-2007, 20:47
kamila Offline
Girl
*

komputer to głównie służy mi do internetu,paru programów (m.in Photoshop) no i do ściągania muzyki oraz filmów. ^^.
19-12-2007, 21:21
Vinci Offline
Administrator Techniczny

W takim razie Vista powinna się sprawdzić Smile W przypadku Photoshopa może być pewna niekompatybilność, lecz Adobe chce to podobno poprawić w nowszych wersjach.
21-12-2007, 20:43
kamila Offline
Girl
*

Jeżeli chodzi o Photoshopa to wersje mam raczej tą nowszą bo CS3 PL - mam nadzieję że pociągnie.Viste już zakupiłam - powiem szczerze że jeszcze nie instalowałam na komputer ponieważ chwilowo nie mam czasu. ^^
23-12-2007, 16:49
kamila Offline
Girl
*

RE: Windows Vista
Witam ponownie.
Piszę już z nowego komputera który od wczoraj ma zainstalowaną Viste.
Jak narazie wszystko dobrze...
dziękuje za wszystkie rady^^
pozdrawiam.
26-12-2007, 14:57
Pablo Offline
VIP

Oczywiście, to dla nas przyjemność i równie dziękujemyGrin. Zapraszamy do częstego wstępowania w progi naszego skromnego forum.Grin
26-12-2007, 15:14
Lumajas Offline
User
**

Liczba postów: 23
No cóż ja mam Vistę H.P. na lapku Smile mam 2GB ramu i w sumie niemam prawa narzekać.. ) z początku denerwowało mnie w niej kilka rzeczy m.in. konieczność potwierdzania uruchomienia niektórych aplikacji, ale udało się wprowadzić kilka modyfikacji i system działa bardzo dobrze Smile jest stabilny nawet po wgraniu Service Packa 1 RC1 Smile
27-12-2007, 20:48

Skocz do: