• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 03-06-2025, 22:01 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
Chemiik
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z wyłaczeniem xp
Autor Wiadomość
Chemiik Offline
Newbie
*

Liczba postów: 4
Reputacja: 0
Problem z wyłaczeniem xp
Witam ! Mam taki maly problem, Mianowicie po nacisnieciu przycisku wylacz komputer w menu start windows zachowuje sie tak jak po wcisnieciu uruchom ponownie Plain Nie mam pojecia co robic . Dzisiaj juz stawiałem system na nowo i dalej to samo . Plis Help
02-12-2007, 20:56
Odpowiedz cytując ten post
Pablo Offline
VIP

Liczba postów: 851
Reputacja: 18

Spróbuj wyłączyć komputer normalnie na przycisku z obudowy i zobacz czy dzieje się tak samo czy normalnie się wyłącza.
02-12-2007, 21:00
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kasper Offline
User
**

Liczba postów: 21

Odznacz automatyczny restart (PPM -> Mój komputer -> Zaawansowane -> Uruchamianie i odzyskiwanie -> Awaria sytemu -> Automatycznie uruchom ponownie).
02-12-2007, 21:57
Chemiik Offline
Newbie
*

Kasper masz racje tam jest taka opcja ale niestety po jej wylączeniu dalej sytuacja sie powtarza poniewaz to tylko dziala w przypadku awarii systemu Sad A co do przycisku na obudowie to komp wylacza sie i juz sie nie wlacza (czyli jest ok) ale to nie jest sposob na rozwizanie sprawy a poza tym czy przez takie wylaczanie poprzez przycisk na obudowie nie posypie mi sie system ?? !!!
03-12-2007, 16:25
Kasper Offline
User
**

Jaką wersję 'XP' posiadasz - Professional czy Home?
03-12-2007, 16:33
Pablo Offline
VIP

Czy się nie posypie? Oto jest pytanie. Jedni twierdzą, że od tego sie sypie system, ale ja tak często wyłączam, w szczególności, gdy się gdzies spieszę i jakoś szczerze mówiąc nie posypał się. Grin
03-12-2007, 16:51
Kasper Offline
User
**

1. Włącz APM:
Panel Sterowania -> Opcje Zasilania -> Zaawansowane APM -> Włącz obsługę APM (możliwe, że tej opcji u Ciebie nie będzie).

2. W rejestrze powinno być:
[HKEY_LOCAL_MACHINE -> SOFTWARE -> Microsoft -> Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
'PowerdownAfterShutdown' = 1

3. W BIOSie sprawdź:
Power Management Setup -> Advanced Power Management -> Enable
(może być zamiast tego coś w stylu Power Management Setup -> PM Control by APM ustaw na YES)

4. Jeżeli ww sposoby nie zadziałają pozostaje zamykanie systemu przy pomocy:
Start -> Uruchom... -> Otwórz: shutdown -s

Co do wyłączania PC przez przycisk Power - lepiej nie ryzykować niezapisanych danych. Sposób z punktu 4. jest bezpieczniejszy, ponieważ działa on na zasadzie normalnego wyłączania komputera.
03-12-2007, 17:15
Chemiik Offline
Newbie
*

Idąc po twoich wskazówkach doszedłem do BIOSu gdzie nie było wskazanej przez ciebie opcji jednak w Power Management Setup -> IRQ/EVENT ACTIVITY DETECT -> PowerOn BY PCI CARD ustawiłem na Disabled i teraz problem rozwiazany Grin Dziekuje Wam bardzo za pomoc Wink
03-12-2007, 20:38
Pablo Offline
VIP

U mnie w biosie można zmieniać czy naciśnięcie przycisku na obudowie ma wyłączyć kompa, czy tam ponownie uruchomić. Myślałem, że coś może z tym być, ale dobrze, żę problem już rozwiązany.
03-12-2007, 20:55

Skocz do: