Witam najwyż-chciałbym kupić bardzo dobry komputer do gier,żeby wszystkie nowe gry "chodziły"w jakszej rozdzielczości.Na komputerach znam się bardzo słabo.Od 3 tygodni czytam różne artykuły żeby pogłębić swoją nikłą wiedzę w tej dziedzinie.Narazie zdecydowałem się na G-force 8800 ultra, procesor Intel Core 2 duo E 6850[300ghz], chociaż wciąż waham się czy nie kupić Intel Core2 Quad 6600[2,4Ghz]-na podkręcaniu wogóle się nie znam.Jednak największych problemów przysporzył mi wybór płyty głównej.Poczatkowo chciałem żeby płyta mogła obsługiwać SLI ,aby po jakimś czasie[rok lub dwa lata]dokupić drugiego g-forca ultra,ale ostatecznie wybrałem chipset x-38,dlatego też opcja dwóch g-forców ultra odpada.Mam nadzieję,że wybór chipsetu jest ok.Chciałbym żeby płyta głowna miała chipset x-38 ,obsługiwała pamięć DDR3 oraz dwie karty graficzne w PEŁNYM TRYBIE 16x16.Planowałem ,że po jakimś czasie [dwa lata?] sprzedam g-force ultra i kupię dwa "wypasione" Radeony,które już wówczas będą na rynku .Oczywiście płyta z chipsetem Nvidia n force680iSli rozwiązuje powyższe problemy ,jednak uparłem się na chipset x-38[mam nadzieję,że słusznie].Z tego co się orientuję to nie ma płyty głownej z x-38 ,DDR3 i pełnym trybie crossfire 16x16[chociaż i tego nie jestem pewien].Myślałem o płycie Asus Maximus Extreme,która posiada obsługę DDR3 ,ale z tego co wyczytałem obsługuje ona crossfire w trybie dual x8 speed ,a nie 16x16.Nie wiem czy dobrze to odczytałem bo się znam na tych wszystkich symbolach,ale chyba tak.
Kod:
http://rog.asus.com/product/product_max_extreme_spec.aspx
Natomiast płyta Maximus Formula obsługuje crossfire w pełnym trybie 16x16 ale nie ma DDR3 . Myślałem również o płycie gigabyte GA-x38T-DQ6 ale ona również nie obsługuje 16x16.Czy może lepiej zrezygnować z DDR3 i kupić Maximus Formula[16x16] a może jakąś inną płytę[chociaż skłaniałbym się ku asusowi].Nie wiem czy to co napiasłem ma sens [pewnie nie do końca]ale chciałbym już kupic upragniony pc,bo juz mnie oczy bolą od czytania tych wszystkich artykułów i wykresów , no i mam mętlik w głowie.Proszę o rady i wskazówki.
Dodano: 19 Listopad 2007, 03:11
Sam sobie wtedy odpowiem.Kup Asus P5e3 WS PRO INTEL x-38,Intel Core 2 Duo E6850, G-force ULTRA[mówią ,że ultra niepotrzebna,ale lepiej weż ultra to będziesz miał najbardziej wypasioną kartę na rynku] i wszystkie nowe gry będą Ci śmigały w wysokiej rozdzielczości.Nie kupuj żadnych dwóch G-forców na dogorywającym chipsecie ,bo zostaniesz z ręką w nocniku.