• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 01-06-2025, 5:22 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
Lumajas
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Płytka pod czterordzeniaka ;)
Autor Wiadomość
Lumajas Offline
User
**

Liczba postów: 23
Reputacja: 0
Płytka pod czterordzeniaka ;)
Mam zamiar unowocześnić swój sprzęcik... Wiem, że w listopadzie wchodzą nowe procki zarówno Intela jak i AMD więc chyba poczekam na nie... nawet gdybym ich niezakupił to napewno ceny Intelka C2Q 6600 napewno pójdzie w dół (póki co znalazłem po 888 zeta) Smile planuje zakup pod niego płytki MSI P35 FR2 Jak myślicie dobry wybór?? Zależy mi na tym, żeby był na niej interface ATA Wink Choc fakt, że sytuacje komplikuje fakt wypuszczenia przez NVidie na przełomie listopada/grudnia kart GeForce 9 series..., które będą śmigały na szynach PCI-E 2.0... więc pewnie trzeba będzie wymyślić inną płytkę... Chyba, że zakupie sobie karte pokroju 8800 GT a nie jakiś tam 8600 GTS Wink (niepchając się w tą nową serię) i zostane przy tej płytce... Zastanawiałem się nad płytkami Asusa, ale słyszę coraz więcej negatywnych ocen sprzętu tego producenta... ;/ Acha jeśli chodzi o pamięci to raczej niebęde się bawił w superszybkie kości... wystarczą kości pokroju Patriot 800 Wink albo Geil Wink chyba, że też macie inne propozycje.. Smile Na modernizacje kompa mam 2000-2500 zeta... przy czym nagrywarkę dvd mam, hdd chcę zostawić stary :P (stąd ważne, żeby była ATA :P), monitor także pozostaje bez zmian Smile przynajmniej narazie :P.. buda niewiem.. jeśli zostaną jakieś grosze to kupie nową... póki co planuje zostać przy starej... Wink
21-10-2007, 20:54
Odpowiedz cytując ten post
Pablo Offline
VIP

Liczba postów: 851
Reputacja: 18

Co do płyt Asusa to mam już gdzieś rok i sprawuje się bardzo dobrze. Jest na s.939 jedynie problem jest z wtyczką zasilania (dodatkowe 4 piny) ale większość markowych zasilaczy ma te dodatkowe piny, a raczej do takiego sprzętu jakiegoś no name nie warto brać. Grin
22-10-2007, 15:00
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Lumajas Offline
User
**

Heh niewiem narazie chcę zostawć stary zasilacz Wink jak sobie nie poradzi to wtedy cosik wcisne fajnego Smile, mam 400W więc chyba będzie ok Wink ale jeśli chodzi o zasilacz to akurat naszczęście nie jest to aż tak straszecznie drogie :P
23-10-2007, 17:54
Pablo Offline
VIP

Liczba postów: 851
Reputacja: 18

W porównaniu z procesorem te ~250 zl które przyjdzie zapłacić za tagana 400W to faktycznie nie dużo Grin. 500W to ~330 zł
23-10-2007, 18:37
Vinci Offline
Administrator Techniczny

Liczba postów: 771
Reputacja: 32

4 rdzenie to już bardzo wydajny sprzęt i kupując pod nie płytkę trzeba się liczyć z większym wydatkiem :/ Co do MSI to osobiście jeszcze nie miałem styczności, ale ta płyta którą proponujesz wygląda rozsądnie. Aktualnie pracuje na ASUS-ie - właściwie bez żadnych problemów i do nich mam chyba największe zaufanie Wink Z asusa pod taką konfiguracje to może Asus P5K3 DELUXE lub Asus P5N32-E SLI PLUS.
23-10-2007, 20:01
Lumajas Offline
User
**

Hmm z zasiłkami 500W może bym nie szalał... Wg informacji Nvidii nowa seria kart ma śmigać nawet na 350W Wink Tworząc nową serię GF jako jedną z wytycznych było zmniejszenie prądożerności Wink i ponoć się udało Wink
Co do płytki głownej z początku zastanawiałem się też nad MSI P6N V2 wygląda równie ciekawie... Nie ma ona tak dobrego chłodzenia heatpipe, ale posiada więcej złącz ATA (3 a nie 1 jak wprzypadku P35 tylko jedno) oraz obsługuje SLI Wink Z początku raczej na bank będzie jedna karta grafiki potem można by było wsadzić drugą, z tym że i tak różnica niebyłaby niewiedomo jak duża... zapewne w tym czasie wyszłyby nowe modele kart i znów konieczna była by przesiadka się na coś innego Wink ehh co jak co ale firmy komputerowe wiedzą, jak przetrzebić kieszenie zwykłych ludzi :P

EDIT:
Na dzień dzisiejszy znalazłem płytkę glówną która chyba najbardziej mi pasi Smile
Najprawdopodobniej w najbliższym czasie zaopatrze się w:
Płytka:
MSI 975X Platinum ( http://global.msi.com.tw/index.php?func=...at2_no=170 )
Grafika:
Zotac GeForce 8800GT 512 MB AMP Edition
Ram:
2x1GB Patriot
Procek:
Intel Q6600 rev G0 Wink
Co do zasiłki się jeszcze zobaczy na ile funduszy starczy :P
24-10-2007, 15:18
Turan404 Offline
Newbie
*

Liczba postów: 6
RE: Płytka pod czterordzeniaka ;)
Q6600 nagrzewa sie strasznie i jeśli nie masz dobrze chłodzonej budy, to będziesz musiał zmienić boxa na coś lepszego - czyba coś ze stajni pentagrama by za 60zł starczyło (+10zł pasta), a jak obudowe masz dużą to oczywiście Scythe Infinity, niestety już za 150zł.

Jeszcze odnośnie mobo. MSI....niezbyt polecam :/ Troszka tandetne wykonanie i to chładzonka ..hmm conajwyżej średnie. Radziłbym coś z Asusa, ostatecznie Gigabite.
29-12-2007, 12:19

Skocz do: