• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 01-06-2025, 9:52 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
cinek200
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MSI cx620 jak włączyć dedykowaną kartę graficzną?
Autor Wiadomość
cinek200 Offline
Newbie
*

Liczba postów: 2
Reputacja: 0
MSI cx620 jak włączyć dedykowaną kartę graficzną?
Cześć, trochę pomęczę Wink posiadam laptopa MSI CX620, ma on zintegrowana kartę Intela oraz dedykowana ATI Radeon Mobility 5470, zainstalowane mam sterowniki intela i nowe catalysty, ale obraz wyświetlany jest tylko za pomocą Intelowskiej grafiki, a w menadżerze urządzeń wyświetla się wykrzyknik przy radeonie, screen:

[Obrazek: 011da47900009342.jpg]

Gdy zaś odinstaluje sterowniki intela i zainstaluje tylko te do radeona, wtedy wyskakuje komunikat:

[Obrazek: ssdac.jpg]

we właściwościach radeona w menadżerze urządzeń jest napisane ze urządzenie nie ma żadnych dostępnych zasobów (kod.12)

A gdy chce włączyć catalyst control center wyskakuje komunikat:

Cytat:Ta wersja sterownika włączonej karty graficznej nie obsługuje programu Catalyst Control Center. Zaktualizuj sterownik ATI albo włącz kare ATI przy użyciu Menedżera ekranów.

Nie jest to wina egzemplarzu laptopa bo posiadam dwie sztuki, i na każdym to samo, instalowałem rożne wersje sterowników (te z oficjalnej strony MSI jako pierwsze oczywiście), wyłączałem kartę zintegrowaną w menadżerze urządzeń ale wtedy leciało na windowsowskim "VgaSave", w biosie nie mam opcji wyłączenia zintegrowanej grafiki, wiem ze laptop posiada funkcje "Switchable graphic", są od tego 2 przyciski, jeden z bateria uruchamia intelowską kartę w celu zmniejszenia poboru prądu, a drugi z napisem 3D uruchamia radeona i wyciska max ze sprzętu, z tym ze one się nie świeca(czyli chyba są nieaktywne) a na fotkach z internetu były one podświetlone na niebiesko.

Chciałem wgrać najnowszego biosa z pendrive ale nie chce się zbootowac, to chyba wina tego ze pendrive ma system plików FAT32, Oczywiście sterowniki do chipsetu itp są poinstalowane, dodam że mam windowsa XP. Jak mogę się z tym uporać i czy to zacznie działać na windowsie 7 lub vista?
04-09-2010, 10:51
Odpowiedz cytując ten post
m1esh Offline
User
**

Liczba postów: 31
RE: MSI cx620 jak włączyć dedykowaną kartę graficzną?
a zainstalowales moze te dwie rzeczy? Link1, link2
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2010, 13:18 przez m1esh.)
04-09-2010, 13:17
cinek200 Offline
Newbie
*

Liczba postów: 2
RE: MSI cx620 jak włączyć dedykowaną kartę graficzną?
Tak instalowalem, mozliwe ze laptop automatycznie przelacza na radeona podczas przeciazenia, bo gralem w starcraft 2 na ustawieniach "high" a na zintegrowanej na bank by nie uciaglo tego.

@EDIT

Dzisiaj kolega przyszedl z troche gorszym laptopem ale z "dzialajaca" dedykowana karta 1gb, starcraft 2 poszedl u niego high i zero przycinki (u mnie tnie na high), takze mysle ze jednak radeon sam sie nie aktywuje.

Jutro zainstaluje windows 7 moze sie uaktywni guzik od "3D"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2010, 17:51 przez cinek200.)
04-09-2010, 15:59

Skocz do: