• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 01-06-2025, 20:41 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
FishBone
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niespotykany problem z RAM lub MOBO
Autor Wiadomość
FishBone Offline
Newbie
*

Liczba postów: 2
Reputacja: 0
Niespotykany problem z RAM lub MOBO
Witam. Chciałbym przedstawić wam naprawdę niepotykany problem, gdzie rozwiązanie nie jest na pewno łatwe. Ja sam mam trochę styczności z komputerami, ale tym razem naprawdę nie mam pojęcia o co chodzi.

Problem dotyczy pamięci ram. Kości są 3 sztuki z czego 2x1gb Dual Channel Geila 667, oraz do tego jedna sztuka 1x1gb Twinmosa.

Otóż jak zakupiłem sprzęt to wszystko działało jak należy, Geile w dwóch slotach w dualu i trzeci slot dla Twinmosa. Wszystko dawało 3gb do użytku.

Teraz ten problem... od jakiegoś czasu jest dziwna sprawa. Zaczęło się od włączenia komputera i głośnego sygnału płyty głównej. Uczyłem się o tych sygnałach i wiem że jest to bład RAM. Zacząłem zmieniać miejsca pamięci w slotach i TU mi może ktoś wytłumaczyć ocb???

- Kości geila działają ze sobą tylko i wyłącznie w 1 i 3 slocie, oczywiście daje mi to tylko SingleChannel
- Mało tego problem ten sam z kością Twinmosa kiedy zamienię któregoś geila z nią efekt jest ten sam (wyłącznie sloty 1 i 3)
- Żeby sprawdzić każdą kość pokolei wkładałem je pojedyńczo - wynik pozytywny... wszystkie działają osobno jak należy.
- Najlepsze jest to że jak wsadzę geile w 1 i 3 oraz twinmosa do 2 to komp normalnie mi sie odpala. Tyle że w moim windows7 tzn we właściwościach komputera widać: zainstalowana pamięć 3gb (dostępne 2gb)

I bądź tu mądry.. kilkakrotnie wysyłałem płytę do serwisu gwarancyjnego (NTT system) - odsyłano mi że konfiguracja płyty jest poprawna. W biosie przestawiałem kilka rzeczy i dalej nic. Brałem pod uwagę także reset biosu, powrót do ustawień fabrycznych itp.

Myślałem że może gdzieś ustawie Duala dla kości w biasie ale nic z tego. Płyta główna DFI Infinity NF Ultra MII.

Ja sam już z tym się borykam od X-czasu i w końcu nie mam już zielonego pojęcia co jest nie tak... już nie ważny ten dual geilów, może być nawet w slocie 1 i 3, aby łącznie kości dawały dostępne 3gb.
15-12-2009, 14:28
Odpowiedz cytując ten post
Yendreck Offline
User
**

Liczba postów: 11
RE: Niespotykany problem z RAM lub MOBO
podaj taktowanie i typ ramu
15-12-2009, 21:58
FishBone Offline
Newbie
*

Liczba postów: 2
RE: Niespotykany problem z RAM lub MOBO
dwa geile sa w dualu... a raczej byly: 5300 co daje oczywiscie 667 no i sa to cl3448 z voltagem na 2.1V

trzecia kosc to twinmos tez 5300 tyle ze cl5

Zaznaczam ze wczesniej wszystkie ramy dzialaly ze soba bez zarzutow.
16-12-2009, 23:26

Skocz do: