• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 01-06-2025, 8:26 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
winner333
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wydajność, optymalizacja GTA 4
Autor Wiadomość
winner333 Offline
Newbie
*

Liczba postów: 3
Reputacja: 0
Wydajność, optymalizacja GTA 4
Większość was zna się na sprzęcie, komputerach, grach i zwiększaniu wydajności gier. Na różnych stronach pisze dużo o optymalizacji GTA IV. Jednak wiele z tych rzeczy wydawałomi się że nie polepszyło gry, a czasem nawet pogorszyło. Myślę, że pora obalić pewne mity co do tych niektórych "cudownych" sposobów. Nie znam się za dobrze na tym, więc mam nadzieję, że pomorzecie. Sądzę że przyda się to wielu graczom. No więc zacznijmy od początku, oto te triki, które są rzekomo wspaniałym lekarstwem dla GTA:
1. Programy typu: Odkurzacz, CCleaner, itp. Podobno po wyczyszczeniu komputera tymi lub innymi programami, wzrasta ilość fps'ów. Czy na pewno? W moim przypadku jest tak: mam nowy komputer nie cały miesiąc i tak naprawdę nie wiem czy potrzebne jest już czyszczenie dysku, partycji i nie wiem czego jeszcze. Co o tym sądzicie? Jśli tak to który program polecacie i czy znacie jakieś lepsze?
2. Sterowniki. Jakie sterowniki są najlepsze do czwórki? Mam kartę graficzną GeForce, system Vista.
3. Podkręcanie procesora. Nie mam zamiaru podkręcać, ponieważ boję się i nie znam się na tym. Może na starym komputerze by się spróbowało ale teraz wolę nie kombinować.
4. Konfiguracja karty graficznej, czyli zwiększanie wydajności. Nie próbuję również ze strachu ale co wy o tym sądzicie? Czy można na prawdę zwiększyć wydajność karty i tym samym ilość fps?
5. Contig. Wielu graczy jest zadowolonych z pliku contig. Jednak on nie działa ni viście. Czy jest cś o podobnym działaniu co można by wykorzystać na viście?
6. Clip Capture. Ja większej różnicy nie czuję po wyłączeniu. Na ten temat nie ma chyba co się więcej rozpisywać ale jeżeli macie jakieś zastrzeżenia chętnie poczytam na każdy temat.
7. Ustawienia grafiki. Uważam, że dobra grafika jest po ustawieniu tekstu na high lub medium. Jednak czasami warto poścwięcić to dla wydajności. na moim komputerze nie ma różnicy w fps'ach po ustawieniu na low. czy jakieś inne ustawienia zapewniają lepsza dynamikę gry?
8. commandline.txt. Jest to chyba najbardziej dyskutowany temat na wielu forach. Sądzę, że wy wypowiecie się najlepiej. Po pierwsze czy commandline zależy od sprzętu, jeśli tak jaki byłby najlepszy pod mój sprzęt?: procesor - Intel Core Duo E7400 2.8 GHz, pamięć RAM - 4 GB, karta graf. GeForce 9500 GT 1028 MB. System - Vista 64-bit. Był też taki commandline, gdzie w ustawieniach grafiki zmieniało się na rozdzielczość 800x600, a później wpisywało się swoją rozdzielczość (ja mam 1440x900), być może błąd był z mojej strony, coś nie tak wykonane , ale grało sie po tym masakrycznie. Podajcie najlepszy z możliwych commandlinei dzięki wam za to.
9. Speed-X. Nie wiem na jakiej zasadzie ten program działa, ale czuje że gra chodzi płynniej. Gdzieś pisało także, że są programy do zwiększenia pamięci Ram lub stworzenia wirtualej. Czy Na karcie graficznej też tak można? I czy jeśli chodzi o GTA 4 to coś daje?
10. Wasze propozycje. Triki, które nie zostały tu ypisane a są godne uwagi. Pomórzcie nam aby gra była jescze lepsza niż jest.

To wszystko co udało mi się znaleźć. Jeżeli chodzi o mnie to na początku gry było 15-25 fps. Teraz mam spadki do 9 a 15 to jest już dużo. Nie wiem co robić. Na komputerze więcej wgrywanych sterowników nie było, konfiguracji ani żadnych innych ulepszaczy. Ile waszym zdaniem na tym sprzęcie powinno być fps?

Każda pomoc na prawdę się przyda. Nie tylko mi ale wielu graczom GTA. Dzięki wielkie dla wszystkich, którzy postarają się pomóc. Respekt dla was.
11-07-2009, 21:12
Odpowiedz cytując ten post
Mick Offline
Support

Liczba postów: 547
Reputacja: 36
RE: Wydajność, optymalizacja GTA 4
1. Sam CCleaner nie zwiększy Ci ilości FPS-ów (chyba, że masz bardzo zaśmiecony komputer). Warto go używać nawet tuż po instalacji systemu. Smile
2. Sterowniki oczywiście najnowsze z certyfikatem WHQL.
3. Podkrecanie procesora ma sens tylko w przypadku lepszych procesorów (np. Pentium 4). Podkrecanie np Celerona nie da nic, gdyż bedą to tylko puste FPS-y. W zależności od stopnia podkręcenia można zauważyć już wtedy wzrost ilości klatek na sekundę.
4. Owszem można (Szczególnie posiadacze kart opartych na chipsecie NVIDI, gdyż takie karty zawsze mają spory zapas mocy. :-)). Np. zwiększenie taktowania pamięci orazrdzenia o 10% da już 2 lub 3 klatki więcej. (Ale to zależy od wielu czynników)
5. Niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie :-(
6. Niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie :-(
7. Wszystko zależy od posiadane sprzetu. Np. u mnie gra GTA SA na lov oraz high ma tyle samo FPS-ów (Zewględu na dobry sprzęt) Działa to też w odrotną stronę.
Na resztę pytań może ktoś inny odpowie. Smile
11-07-2009, 21:56
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post
winner333 Offline
Newbie
*

Dzięki za rady. Największy problem mam właśnie z tymi sterownkiami bo nie znam się na tym a a jest dużo do wybierania. Mógłbyś mi podać jakieś dobre do tej karty i skuteczne przy GTA. A co sądzisz o tym sprzęcie? Może wyciągnąć więcej? I dlaczego najpierw było 13- 25 fps a teraz spadek do 9, można temu jakoś zapobiec?
12-07-2009, 7:53
Lampard Offline
Znawca

Liczba postów: 80
Reputacja: 6
Będę szczery - nie chcę mi się odpowiadać na te pytania, bo jeżeli się zagłębimy - to z tego tematu o spieprzonej optymalizacji GTA IV zrobimy mini-forum właśnie o tej grze. Taka prawda - o tym jak działa GTA IV można napisać książkę o podobnej ilości stron co Pan Tadeusz ;]

Ja grałem w tą grę na średnich detalach - dla świętego spokoju. Była to jedyna gra, która się postawiła mojemu sprzęcikowi, i już zwyczajnie nie chciało mi się kombinować.

Poradzę Ci czym się pobaw - commandline.txt - o tym poczytasz na forach poświęconych samej grze.

Mi pomogło (to nie żart) wyłączenie pamięci wirtualnej. Gra niesamowicie doczytywała z dysku, co 2s spadek fps do poziomu 5fps... Katastrofa... 4GB RAM'u a gra doczytuje z dysku, jak gdybym miał 1GB pamięci. Ochłonąłem i po prostu odciąłem grę od możliwości wykorzystania dysku do celów własnych, czyli od korzystania z pamięci wirtualnej. Co się okazało? Gra na siłę zaczęła wykorzystywać 4GB pamięci, ilość wykorzystywanej skoczyła o parę/naście (już nie pamiętam grałem w grudniu) procent, gra sporo przyśpieszyła - i to byłoby tyle w temacie.

Tak jak mówię ja za dużo nie kombinowałem, bo ta gra zwyczajnie nie lubi Radeonów (swoją drogą to była głupota R* - po zeszłorocznych wakacjach, po tym gdy wyszła niesamowicie opłacalna seria Radeonów HD48xx, dzięki czemu ATi zyskało nowych klientów, masa komputerów do grania była kupowana razem z tymi kartami - oni odwalili wspaniały numer optymalizacyjno-przede-wszystkim-przeciw-radeonowy, w którym grając na HD4870 często miałem fpsy na poziomie osób z kartą graficzną GeForce 8800GT).

I to tyle w temacie, dalej nie piszę, bo się tylko bardziej denerwuje, żeby nie powiedzieć dosadniej ;] Tyle czekania, i taki klops eh...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2009, 15:04 przez Lampard.)
12-07-2009, 15:02
winner333 Offline
Newbie
*

A jak mozna ustawić wirtualną pamięć RAM?
12-07-2009, 17:17
Lampard Offline
Znawca

Liczba postów: 80
Reputacja: 6
W Windowsie XP to będzie coś takiego - PPM na Mój Komputer -> Właściwości -> zaawansowane i tam szukaj xD Już nie pamiętam dokładnie.

Mam Se7en, i to wygląda tak -> PPM na Computer -> Properties -> Advanced System Setings -> Zakładka Advanced -> wybrać Settings przy Performence -> Advanced -> Change...

W wolnym tłumaczeniu - PPM na Komputer -> Właściwości -> Zaawansowane ustawienia systemu -> Zakładka Zaawansowane -> Ustawienia przy "Wydajność" -> Zaawansowane - Zmień.

Może Ci to pomoże, ew poproś kogoś kto ma XP ;]
12-07-2009, 17:55

Skocz do: