• Forum

• Regulamin

• Szukaj

• Użytkownicy

• Kalendarz

• Pomoc

• Kontakt

•  
Aktualny czas: 01-06-2025, 14:59 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Witamy na WebElite.pl - Forum Informatycznym!

Aktualnie przeglądasz forum jako Gość, przez co Twój dostęp jest w pewnym stopniu ograniczony. Zarejestruj się a uzyskasz dostęp do publikacji postów oraz wielu innych ciekawych funkcji niedostępnych dla niezarejestrowanych użytkowników. Nie zastanawiaj się dłużej i dołącz do naszej społeczności już dziś!

Pozdrawiamy i życzymy mile spędzonego czasu na forum.
facebooktwitteryoutube
Klim1981
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uszkodzony procesor (?)
Autor Wiadomość
Klim1981 Offline
Newbie
*

Liczba postów: 2
Reputacja: 0
Uszkodzony procesor (?)
Witam.
Jakiś czas temu padł mi komp.
Uszkodzeniu uległa płyta główna (Asus M2R32) lub procesor (Athlon X2 4600). Ani procesor ani płyta główna nie noszą żadnych widocznych oznak spalenia/uszkodzenia , procek nie przegrzewał się. Chciał bym się dowiedzieć w jaki sposób , jak najmniejszym kosztem , zweryfikować co zostało uszkodzone ?
Myślałem nad rozłożeniem innego mojego kompa i przełożeniem do niego tego nie sprawdzonego procka , ale ponieważ nie jestem exspertem to tak się zastanawiam czy w przypadku gdy procek jest ugotwany a ja podepnę go pod sprawną płytę to czy przy okazji nie ugotuje też sprawnej płyty ?
A może macie jakieś inne pomysły jak zweryfikować co zostało uszkodzone ?

z góry Dzięki za pomoc
01-07-2008, 7:27
Odpowiedz cytując ten post
Jozio Offline
User
**

Liczba postów: 31
RE: Uszkodzony procesor (?)
Po pierwsze jeżeli nie masz pasty pod procka ( taki bajerek miedzy radiatorem a prockiem jeżeli zdejmiesz a potem przy założeniu nie dasz tej pasty możesz uszkodzić procka na zawsze ) nie zdejmuj go w ogóle, po drugie kiedy już bd miał ta pastę pamiętaj aby nie bawić się procesorem i go nie dotykać w obszarze położonym małymi błyszczącymi sie kwadratami tylko za same rogi.
A co do płyty głównej też nie dotykaj obszaru na procka bo można zepsuć połączenia ;].

@ Problem

A sprawdzałeś inne podzespoły że jesteś pewien iż to nie inne podzespoły padły ( np. zasilacz ). Bo jak jesteś pewien to jedyny sposób żeby to sprawdzić to np.
Procka wsadź w inną płytę główną.
Innego procka wsadź w niby uszkodzoną płytę główną.
A co do ugotowania nie powinno być żadnych komplikacji ( przynajmniej ja gdy miałem zepsuty i sprawdzałem to był luzik ) tylko bd musiał uważać na Socket płyty głównej ;D ( w twoim z tego co widzę jest Socket AM2 ) .
01-07-2008, 8:03
Klim1981 Offline
Newbie
*

Liczba postów: 2
hehe to że nie jestem expertem nie znaczy że jestem kompletną lamą :P
Co do podzespołów zdaje się że oberwał zasilacz (CHIEFTEC HPC-420-302-DF) , bo chodzi głośniej niż wcześniej , ale chodzi ...
ram , twardziel , grafika , napędy nie ucierpiały już je przetestowałem.
01-07-2008, 8:34
bartos Offline
User
**

Liczba postów: 31
Reputacja: 4
Kolega wymieni procesor Smile
27-03-2012, 23:16
Odwiedź stronę użytkownika Odpowiedz cytując ten post

Skocz do: