Forum Informatyczne WebElite.pl
Problem z komputerem - Wersja do druku

+- Forum Informatyczne WebElite.pl (https://www.webelite.pl)
+-- Dział: # Hardware (https://www.webelite.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Sprzęt (https://www.webelite.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: Problem z komputerem (/showthread.php?tid=1819)

Problem z komputerem - Sawyer - 01-04-2009

Witam wszystkich!
Mam problem z komputerem, mianowicie:
- Włącza się on ok. 8-9 minut;
- Liczba FPSów w grach, które mają bardzo małe wymagania (Tibia, F1 Challenge 2002), nie przekracza 20-30;
- Windows działa baaardzo powoli, foldery włączają się długo, gry instalują się również bardzo długo.
UWAGA! Jestem świeżo po formacie!!
Konfiguracja mojego sprzętu:
Płyta Główna: ASUS P5K <GREEN>
Karta Graficzna: ASUS GeForce EN8600GT Silent 256Mb DDR3
HDD: SATA I, 160 Gb
RAM: 2x DDR2 1Gb PC2 - 6400 CL6 DIM
Zasilacz: ENLIGHT GPS-400ABC
Procesor: Intel Core2 Duo E4500, LGA775 Pkg 2.20Ghz, 2MB L2 Cache, 800 Mhz FSB
Co to może być? Czy przeszkadza dysk twardy starego typu (SATA I, przy Płycie Głównej przystosowanej do SATA II) czy coś innego? Nie chcę wydawać pieniędzy na nowy dysk, jeśli okaże się, że to coś innego.

RE: Problem z komputerem - Mick - 01-04-2009

Może to szkodliwe oprogramowanie (Chociarz piszesz, że robiłeś formata) lub też zła konfiguracja systemu. Pobież program 3DMark uruchom go i podaj mi wynik jaki uzyskałeś.

RE: Problem z komputerem - Sawyer - 01-04-2009

Zrobiłem test tym 3DMark, do którego podałeś link.
Wynik:
14863 3DMarks.
Wydaje mi się, że jak na komputer kupiony w 2007 roku to trochę słabo. Chociaż... ja się na tym nie znam Wink. Co o tym sądzisz?

PS/ WinRAR bardzo powoli chodzi. pliki .rar zajmujące ~20 MB rozpakowują się nawet 2-3 minuty.

No i masz rację, że troszkę mało. Ja w swojej maszynie wyciskam około 13 tyś punktów, a mam sprzęt gorszy od twojego. (Popatrz sobie w moim profilu jaki mam). Może to być wina wirusów - przeskanuj system porządnym antywirem (Kaspersky). Odinstaluj sterowniki do wszystkiego, pobierz z neta najnowsze dostępne ze strony producenta, zainstaluj też najnowszego DirectX, wyczyść system za pomocą programu CClenaer.

RE: Problem z komputerem - Sawyer - 01-04-2009

DX 9.0c jest najnowszy? Mam antyvira "Avira", którego uważam za dobrego. Co do sterowników - mam poinstalowane najnowsze. Spróbuję jeszcze scan na viry i tego CCleanera. Wielkie dzięki za pomoc!

Jego najnowsza wersja zostało całkiem niedawno udostępniona. Proszę tutaj jest. Możesz pobrać z Internetu Kaspersky Rescue Disk, który zbootujesz i przeskanuje system, bez uruchamiania systemu Windows. Avira nie jest zbyt dobra. Smile

RE: Problem z komputerem - kocon - 02-04-2009

Mam podobny problem, format był skanowanie też, w 3d marku wyswietla mi 64... To chyba nie jest normalne ?

RE: Problem z komputerem - kocon - 03-04-2009

Jakieś pomysły ?...

RE: Problem z komputerem - Mick - 03-04-2009

Intel celeron D 320 2,4ghz
Intel® 82845G/GL/GE/PE/GV zin. 64mb
254mb ram
AsRock p4i45gv
buda jakas tam...

To w zasadzie jest normalne. A jakiego 3DMarka używałeś?

RE: Problem z komputerem - kocon - 03-04-2009

Ten do którego dałeś link w drugim poście w tym temacie.

RE: Problem z komputerem - Mick - 03-04-2009

Masz zintegrowana grafikę. Więc za generowanie grafiki odpowiada procesor główny. A ty masz Celeron D, który jest no bardzo słabym procesorem.