Forum Informatyczne WebElite.pl
Instalacja xp - Wersja do druku

+- Forum Informatyczne WebElite.pl (https://www.webelite.pl)
+-- Dział: # Systemy Operacyjne (https://www.webelite.pl/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Dział: Windows (https://www.webelite.pl/forumdisplay.php?fid=31)
+--- Wątek: Instalacja xp (/showthread.php?tid=1755)

Strony: 1 2

Instalacja xp - diablo207 - 16-03-2009

Witam mam pewien problem probuje sformatowac dysk i zainstalowac xp ale nie czyta mi plyty zmienialem w biosie ustawienia na takie jak powinno byc czytajac na forach i nic wogole nie chce mi czytac plyty z windowsem a jastem w tych sprawach nowy i nie wiem dokladnie co robic =( prosze o pomocSad

RE: instalacja xp - Mick - 16-03-2009

Może płyta z Windowsem jest uszkodzona lub nie jest to butowalny dysk instalacyjny?

RE: Instalacja xp - kocon - 17-03-2009

Podczas włączania komputera trzymaj f8. Ale skormna rada ode mnie jest taka żebyś zainstalowal system na innym komputerze.

RE: Instalacja xp - diablo207 - 17-03-2009

plytka jest raczej dobra na 100%
jak naciskam F8 to wchodzi do zawansowanych opcji systemu windows czy cos takiego ale to mi raczej nie pomoze i przy wlaczaniu sie kompa pisze ze odnajduje plyte ale nic sie nie dzieje tylko normalnie wlacza sie system

RE: Instalacja xp - Mick - 17-03-2009

W BIOS-ie ustaw bootowanie na napęd optyczny a inne opcje bootowania wyłącz. Kiedy będziesz bootował płytę z Windowsem to pamiętaj, aby w momencie wykrycia płyty nacisnąć dowolny klawisz. Smile

a jak to wlaczyc i wylaczyc bo jestem nowy w tych sprawach

No wchodzisz do BIOS-u i w opcjach bottowania (Boot Menu) ustawiasz jako pierwszy naped optyczny a resztę wyłączasz (Disabled)

robilem tak ale pozniej jak powracalem do biosu to ustawienia byly takie jak wczesniej przed zapisaniem

(17-03-2009, 19:59)diablo207 napisał(a): robilem tak ale pozniej jak powracalem do biosu to ustawienia byly takie jak wczesniej przed zapisaniem

To ciekawe, być może wina lezy po stronie twojego sprzetu?

ok zapisuje sie... ale pozniej w stacji dyskow slychac nie wiem jak to nazwac jakies brzeczenie czy cos w tym stylu i normalnie potem wlacza sie system a jak nacisne jakis klawisz to wchodzi w menu jak wlaczyc kompa czy awaryjne , normalnie itp...

Zgodnie z tym co napisałeś, to w opcjach botowania masz ustawiony pierwszy napęd flopy a powinieneś napęd optyczny Smile Powiedz jaką masz płyte główną.

Gigabyte 945P-DS3

Ok. Podczas włączania komputera (Bez pośrednio po naciśnięciu przycinku) naciskaj klawisz F12 po chwili powinieneś zobaczyć okienko w wyborem botowania. Włóż płytę z Windowsem do napędu optycznego i strzałeczkami na klawiaturze wybierz nazwę tego napędu i naciśnij Enter.

czyli CDROM tak? robilem tak i to nic nie dawalo i nie daje

A może napęd optyczny jest uszkodzony?

nie wiem ale raczej jest ok moze sprobuje jeszcze z inna plyta z XP

Skoro, nie odczytuje płyt to raczej możliwe jest to, że napęd jest uszkodzony. Smile

to znaczy inne plyty czyta bez problemu tylka z ta ma problem ale ona tez jest raczej dobra ogolnie to juz od pewnego czasu mi sie komp wali przez offica po jego zainstalowaniu wyskakuje mi taki blad " uruchomienie tej aplikacji nie powiodlo sie poniewaz nie znaleziono msvctvrl.dll ponowne zainstalowanie tej aplikacji moze naprawic ten problem" i od tego watku sie wszystko zaczelo nie chodzily gry potem filmy net zaczal woniej chodzic a teraz to sie caly muli wiec postanowilem go sformatowac i zainstalowac windows tylko ze jest ten problem

Wiesz system system, ale to jednak mogą być problemy ze sprzętem. Na twoim miejscu sprawdził bym sprzęt, a zaczął bym od pamięci RAM. Sprawdź pamieci za pomocą programu Memtest86.

a jak to zainstalowac? mysle ze najlepiej bedzie jak go oddam do serwisu bo ja nic raczej nie wymysle