![]() |
Chwilowy brak zasilania spowodowany przez karte dźwiękową (wtf?) - Wersja do druku +- Forum Informatyczne WebElite.pl (https://www.webelite.pl) +-- Dział: # Hardware (https://www.webelite.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Sprzęt (https://www.webelite.pl/forumdisplay.php?fid=48) +--- Wątek: Chwilowy brak zasilania spowodowany przez karte dźwiękową (wtf?) (/showthread.php?tid=1741) |
Chwilowy brak zasilania spowodowany przez karte dźwiękową (wtf?) - kocon - 13-03-2009 Ostatnio z niewiadomych przyczyn padła mi zintegrowana karta dźwiękowa, do serwisu jechać sie nawet nie opłacało więc wygrzebałem z szafki starą ale działającą dźwiekówke C-Media CMI8738/C3DX Audio Device i podłączyłem ją... Po piewszym włączeniu komputera wszystko przbiegało sprawnie i bez zarzutów ale po zainstalowaniu sterowników i zrestartowaniu komputera przed włączeniem okna logowania (lub biosu) ekran robi sie przez 2-3min czarny a komputer nie raguje na nic... W temacie napisałem również że karta dźwiękowa obniża w pewnym stopniu zasilanie ( nie świeci sie kontrolka przy komputerze oraz przy karcie wifi a napędy się nie otwierają). Moja płyta główna to ASRock P4i45GV. Co to może być ? RE: chwilowy brak zasilania spowodowany przez karte dźwiękową (wtf?) - Mick - 13-03-2009 Czy zanim podłączyłeś karte dziękową to wyłączyłeś w BIOS-ie tą zintegrowaną? RE: chwilowy brak zasilania spowodowany przez karte dźwiękową (wtf?) - kocon - 13-03-2009 Tak... RE: Chwilowy brak zasilania spowodowany przez karte dźwiękową (wtf?) - Mick - 13-03-2009 Osobiście uważam, że Twoja płyta główna właśnie dogorywa. Choć Mozę to też być uszkodzony zasilacz. Sprawdź u kolegi czy ta karta dźwiękowa działa poprawnie RE: Chwilowy brak zasilania spowodowany przez karte dźwiękową (wtf?) - kocon - 13-03-2009 Na drugim komputerze działa bez problemów RE: Chwilowy brak zasilania spowodowany przez karte dźwiękową (wtf?) - Mick - 13-03-2009 Wiec najprawdopodobnije wina leży po stronie płyty głównej. Firma ASRock jest zbyt dobra. Polecał bym ASUS albo Gigabyte RE: Chwilowy brak zasilania spowodowany przez karte dźwiękową (wtf?) - kocon - 14-03-2009 Cóż samej płyty nie opłaca mi sie wymieniać, tylko od razu cały komputer. No ale to szczegół. Więc nie zostało mi nic innego niż kupić nowa dźwiękówkę ? RE: Chwilowy brak zasilania spowodowany przez karte dźwiękową (wtf?) - Mick - 14-03-2009 Skoro ta karta dżwiękowa działa bez zarzutu, to kupno nowej nie będzie miało sensu. Lepiej już kupić nową płyte główną. RE: Chwilowy brak zasilania spowodowany przez karte dźwiękową (wtf?) - kocon - 14-03-2009 Jaką polecasz ? Ważne jest żeby było takie samo gniazdo na procesor i starszy typ taśm. (: RE: Chwilowy brak zasilania spowodowany przez karte dźwiękową (wtf?) - Mick - 14-03-2009 Ta płyta główna pasuje. ![]() RE: Chwilowy brak zasilania spowodowany przez karte dźwiękową (wtf?) - kocon - 14-03-2009 Nie dało by rady z podstawką pod grafe pci-ex ?[/align] RE: Chwilowy brak zasilania spowodowany przez karte dźwiękową (wtf?) - Mick - 14-03-2009 Płyta na socket 478 i gniazdo PCI-e to żadkość. Ciężko było by coś takiego dostać. ![]() RE: Chwilowy brak zasilania spowodowany przez karte dźwiękową (wtf?) - kocon - 14-03-2009 Mam rozumieć że to niewykonalne lub nieopłacalne ? ![]() RE: Chwilowy brak zasilania spowodowany przez karte dźwiękową (wtf?) - Mick - 14-03-2009 Jeżeli masz karte graficzną pod AGP to możesz kupić zaoferowaną przeze mnie płytę. ![]() RE: Chwilowy brak zasilania spowodowany przez karte dźwiękową (wtf?) - kocon - 14-03-2009 Póki co to jadę na zintegrwanej, więc dla mnie to bez większej różnicy. RE: Chwilowy brak zasilania spowodowany przez karte dźwiękową (wtf?) - Mick - 14-03-2009 Jeżeli chcesz mieć dobry sprzęt to musisz zainwestować kilka set złotych, ale wtedy będziesz mieć dobry sprzęt. Np. Ja kupiłem do swojego komputera każdą cześć osobno i całość wyniosła mnie około 500 zł. Popatrz sobie w moim profilu jaki mam sprzęt (Nie licząc monitora i drukarki) |