![]() |
Mam dość! ;/ - Wersja do druku +- Forum Informatyczne WebElite.pl (https://www.webelite.pl) +-- Dział: # Hardware (https://www.webelite.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Sprzęt (https://www.webelite.pl/forumdisplay.php?fid=48) +--- Wątek: Mam dość! ;/ (/showthread.php?tid=1605) |
Mam dość! ;/ - Przemekk15 - 26-01-2009 Witam, jakieś 2 miesiące temu składałem sobie komputer. Złożyli mi go w serwisie, a następnie wziąłem go do domu i chciałem wgrać windowsa XP. Włożylem płyte do napędu, lecz nie czytało płyty( bootowanie było włączone). Nie wiedziałem juz co zrobic, przyszedł kolega i przez przypadek wsadzilismy do napędu Windowsa 2000 i tego przeczytało. Wgralismy windowsa 2000 i potem nałozylismy na to Windowsa XP. Sciągnełem wszystko co trzebabyło(gg, winamp itd) i kiedys sciągnłem sobie grę i okazało się, że po właczeniu gry odrazu się ona scinała i nic nie mogłem zrobić z komputerem(tylko reset kompa pomagał). Myslałem, że to dlatego, że mam 2 windowsy i wczoraj zrobiłem formata, i jest to samo ![]() Procesor Intel 2 rdzenie 2x3,0 4 GB ramu Geil Płyta głowna z Gigabyte(630 zł zapłaciłem) Karta graficzna GF 9800GT 512 MB Myśle, że to chyba nie jest zły komputer :/ Ahaaa i wczoraj robiłem formata tylko partycji gdzie mam windowsa XP, a drugą partycje zostawiłem, żeby nie utracic danych. I nic nie pomogło : ( prosze Was o pomoc, bo juz nie wytrzymuje z tym komputerem. Czego to moze być przyczyna, prosze o odpowiedzi ![]() RE: Mam dość! ;/ - Pablo - 26-01-2009 Cóż, czasem takie sytuacje się zdarzają. Z tego co rozumiem masz teraz tylko XP zainstalowane na jednej partycji a na drugiej jakieś dane? Do grafiki miałeś najnowsze sterowniki ze strony nvidii? W ogóle poinstalowałeś wszystkie niezbędne sterowniki? System legalny? RE: Mam dość! ;/ - Przemekk15 - 26-01-2009 Sterowniki mam z płyty i nie daje głowy, że są najnowsze. Poinstalowałem wszystko napewno, niestety system pirat ;p RE: Mam dość! ;/ - Pablo - 26-01-2009 Na innym komputerze działało ok z tej płyty w sensie systemu? Zacina się przy wszystkich grach, czy tylko przy tej jednej? RE: Mam dość! ;/ - Przemekk15 - 26-01-2009 Jasne, z tej płyty wszystko było okej ![]() ![]() RE: Mam dość! ;/ - Pablo - 26-01-2009 Proponuję przetestować stabilność komputera jakimś Super PI a najlepiej 3D Markiem, lub AquaMarkiem ![]() RE: Mam dość! ;/ - Przemekk15 - 30-01-2009 Testowane było, wszystko jest stabilne ![]() ![]() RE: Mam dość! ;/ - Pablo - 30-01-2009 W takim razie nie mam pojęcia. Jedyne co mi przychodzi do głowy to te gry, bo nie wiem ile ich nie działa, żeby sprawdzić u kogoś, czy nie zacinają się w tym samym momencie. RE: Mam dość! ;/ - Przemekk15 - 30-01-2009 U wszystkich chodzi wszystło płynnie, moze karta jest wadliwa ? RE: Mam dość! ;/ - Pablo - 30-01-2009 Jeśli karta nie działała by tak jak potrzeba to nie przeszła by testu w 3d Marku czy Aquamarku, więc to raczej odpada. RE: Mam dość! ;/ - Przemekk15 - 30-01-2009 Zrobilem teraz test w AquaMarku i wyszło mi tak: GFX 33,852 CPU 17,370 razem 171,508 Średnio FPSów to tak od 150-200 FPS ![]() ![]() RE: Mam dość! ;/ - Pablo - 30-01-2009 To są punkty przyznane za wydajność poszczególnych podzespołów. Najprawdopodobniej jeśli coś było by nie tak to komputer by się zawisił albo zaczeło by wywalać jakieś artefakty (jakieś dziwne kreski itp.). RE: Mam dość! ;/ - Przemekk15 - 30-01-2009 Nic mi sie nie scielo i zadnych kresek nie było ![]() ![]() RE: Mam dość! ;/ - Vinci - 30-01-2009 A jaki masz zasilacz do tych podzespołów? Może to on nie zapewnia stabilnej pracy. RE: Mam dość! ;/ - Przemekk15 - 30-01-2009 Nie wiem jaki mam zasilacz, jak to sprawdzic? RE: Mam dość! ;/ - Przemekk15 - 30-01-2009 Yyy juz wiem jaki mam ![]() ![]() Też mysle, że moze byc za słabe napięcie w karcie graficznej .. RE: Mam dość! ;/ - Vinci - 31-01-2009 Może w takim razie Twoja karta graficzna potrzebuje dodatkowego zasilania. Jeśli tak to podłącz je przez PEG (6-pin). RE: Mam dość! ;/ - Przemekk15 - 31-01-2009 Ale nie zepsuje karty graficznej? RE: Mam dość! ;/ - Vinci - 31-01-2009 Jeżeli karta graficzna ma takie gniazdo do podłącznia dodatkowego zasilania. Tu masz arta, wktórym jest conieco na ten temat: Kod: http://www.tomshardware.pl/graphic/20041110/buyers_guide-25.html RE: Mam dość! ;/ - Przemekk15 - 31-01-2009 Okej, dzięki, zobacze co i jak ![]() |